Thais koningspaar in hoog aanzien
De koning van Thailand gaat de files in Bangkok terugdringen. En zijn vrouw geeft grond aan onderdanen die door geweld zijn getroffen. Twee recente berichten vanuit het Thaise koningshuis, dat in hoog aanzien staat. De koning lijkt na een lange ziekteperiode weer actief.
Koningin Sirikit van Thailand maakt zich volgens een bericht van eerder deze maand zorgen over de escalatie van geweld in het diepe zuiden, waardoor grote groepen mensen op de vlucht sloegen. Volgens de Bangkok Post heeft de koningin grond gekocht en aan dorpelingen gegeven die door het geweld zijn getroffen. Ze kocht ook een grote hoeveelheid handwerk van de getroffen bevolking.
Koning Bhumibol kwam vier weken geleden met een andere aankondiging: hij gaat de files in Bangkok terugdringen. Dat heeft wel gevolgen voor hemzelf en zijn familie: ze krijgen minder ruimte op de weg, zodat het verkeer beter kan doorstromen. Verkeer uit de tegenovergestelde richting wordt niet meer tegengehouden als de motorcolonne langsrijdt en de politie zet de weg minder lang af. Ook mogen weggebruikers op viaducten gewoon doorrijden. Dat was volgens het protocol niet toegestaan, omdat het hoofd van de koning dan lager was dan dat van zijn onderdanen. Door deze nieuwe maatregelen in te voeren, hoopt het hof dat de koning niet langer de schuld krijgt van de files in de hoofdstad.
Inwoners van Bangkok kunnen voortaan ook doorwinkelen als de koning of zijn familie boodschappen doet. Voorheen werd een warenhuis daarvoor afgezet.
Geen kritiek
Openlijk commentaar op de privileges klonk er overigens weinig, want het is in Thailand verboden om de koning en zijn familie te bekritiseren. Majesteitsschennis wordt streng bestraft. Zo werd vorig jaar november een man tot twintig jaar celstraf veroordeeld omdat hij sms’jes had gestuurd die als beledigend voor het koningshuis konden worden opgevat. Zelfs het herhalen van andermans beledigende uitspraken is strafbaar. Een Zwitser kreeg gratie nadat hij aanvankelijk tot tien jaar gevangenisstraf was veroordeeld wegens het aanbrengen van verf op foto’s van de koning.
Thailand heeft een strenge internetwetgeving, waarbij op sites aanstootgevende foto’s worden vervangen. Ook daar is er toezicht op de houding tegenover het vorstenhuis: wie aangeeft een Facebookpagina met kritiek op het koningshuis te ”liken”, kan de toegang tot het land worden ontzegd of achter de tralies verdwijnen.
Amerika en Zwitserland
Koning Bhumibol, ook bekend als Rama IX, heet eigenlijk Phra Bat Somdet Phra Poramintharamaha Bhumibol Adulyadej Mahitalathibet Ramathibodi Chakkrinaruebodin Sayamminthrathirat Borommanatbophit.
De populaire vorst, die op 5 december 85 jaar hoopt te worden, regeert officieel sinds 9 juni 1946. Daarmee is hij al twaalf jaar de langstzittende monarch ter wereld.
De koning werd in Amerika geboren, maar groeide –nadat zijn vader in 1929 overleed– vooral in Zwitserland op. Het overlijden van zijn broer bracht Bhumibol op de troon. Hij keerde echter eerst terug naar Zwitserland om zijn studies rechten en politiek af te ronden.
Bhumibol trouwde op 28 april 1950 met Mom Rajawongse Sirikit Kitiyakara. Een week later werd hij tot koning gekroond. Het koninklijk gezin telt drie dochters en een zoon. Die laatste –kroonprins Maha Vajiralongkorn– is inmiddels 60 jaar.
Gezondheid
Bhumibol verving de militaire dictatuur door een parlementaire democratie en wist ook later te voorkomen dat de legerleiding te veel macht kreeg. De koning behield zich wel het recht voor de regering openlijk te bekritiseren.
Ook in zijn vrijetijdsbesteding deed de Thaise vorst van zich horen: Bhumibol is saxofonist en (jazz)componist.
Voorjaar 2011 werd de koning geopereerd, waarbij hersenvocht werd verwijderd. Hij lag toen al anderhalf jaar in het ziekenhuis. Op 25 mei dit jaar kwam hij voor het eerst weer buiten Bangkok. Duizenden Thai stonden langs de 80 kilometer lange route om een glimp van de vorst op te vangen tijdens diens reis naar de stad Ayutthaya.