Bof ligt op de loer onder studenten
UTRECHT (ANP) – Studenten lopen tijdens de introductieweken en in studentenhuizen het risico te worden besmet met het bofvirus. Eerstejaarsstudenten blijven een kwetsbare groep voor de bofuitbraak, hoewel ze in hun kindertijd zijn gevaccineerd. Dit zegt Roel Coutinho, directeur van het centrum infectieziektenbestrijding van het Rijksinstuut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
De epidemie stak eind 2009 de kop op. Tot vorige maand waren er 1485 bofpatiënten bij het RIVM gemeld. Coutinho zegt dat het aantal besmettingen in werkelijkheid hoger ligt, omdat niet alle patiënten naar de dokter gaan en artsen niet alle gevallen doorgeven.
Sinds de uitbraak in december 2009 is er ieder najaar sprake van een piek in het aantal besmettingen, maar de epidemie laat zich volgens Coutinho moeilijk voorspellen. „Of er komend najaar weer een piek ontstaat, weten we gewoon niet. Het virus circuleert nu al 2,5 jaar onder studenten. Veel van hen hebben inmiddels bof opgelopen en zijn nu volledig beschermd. Daardoor kan de verspreiding stoppen. Nieuwe studenten blijven wel gevoelig voor de bof.”
Het RIVM, GGD’s en universiteiten raden studenten aan goed te controleren of ze in hun jeugd de juiste vaccinaties hebben ontvangen voordat ze zich in het feestgedruis storten. Eventueel kunnen ze alsnog een prik halen bij de GGD. Vooral GGD’s in universiteitsteden stimuleren dit.
Wie de bof toch krijgt, loopt volgens Coutinho een kleine kans op ernstige bijwerkingen. Zeker bij gevaccineerde personen is de kans gering op complicaties met ziekenhuisopnames tot gevolg. Kinderen worden sinds 1987 tweemaal gevaccineerd. Hun tweede vaccin krijgen ze standaard op 9-jarige leeftijd. Volgens Coutinho heeft het weinig zin om landelijk een derde vaccinatieronde in te voeren. Het effect daarvan is onzeker.
Het RIVM doet onderzoek naar de afnemende bescherming onder jongeren tegen bof.