Water uit kreek kan weer naar Oosterschelde
OUWERKERK (ANP) – Overtollig water in de Ouwerkerkse Kreek kan als dat nodig is worden overgepompt naar de Oosterschelde. Het westelijke deel van de kreek blijkt niet besmet met de giftige alg dinoflagellaat, zo liet de Veiligheidsregio woensdag weten.
Het waterschap Scheldestromen kan nog niet spuien via het gemaal in het oosten. Mocht er te veel water in de kreek komen, dan kan dat nu worden weggepompt via het westelijk deel. Rond het oostelijk deel worden dammen geplaatst, om de besmetting te isoleren.Zwemmen op alle Ouwerkerkse stranden is sinds woensdag verboden vanwege veiligheid rondom de pompactiviteiten.Het waterschap voert onder meer extra controles uit van de waterkwaliteit in de kreek.
Rijkwaterstaat controleert daarnaast de verspreiding van de alg in de Oosterschelde. Ook controleert die instantie of mosselen en andere schelpdieren vergiftigd raken. Als het weer gelijk blijft, kan het water in de kreek tot zondag worden geïsoleerd. Voor de periode daarna wordt nog gekeken wat mogelijk is.
Onderzoeken naar giftigheid van de alg en het verspreidingsgebied worden op z’n vroegst vrijdag verwacht.
Mosselen die deze en vorige week de handel in zijn gegaan, zijn gecontroleerd en schoon, benadrukte Jaap Holstein, secretaris van de Vereniging van Mosselhandelaren. De Veiligheidsregio Zeeland bevestigde woensdag dat controles door het Productschap Vis geen vervuiling hebben uitgewezen.
„Ik heb goede hoop dat de alg snel weg is. Redelijkerwijs kun je ervan uitgaan dat er donderdag weer gewoon kan worden gevist in de Oosterschelde”, aldus Holstein. De eerste uitslagen van controles op mosselen die dinsdag, nadat de besmetting duidelijk werd, nog in het water lagen worden later deze week bekend.