Commentaar: Amerikanen willen geweren houden
Opnieuw zijn Amerika en de wereld opgeschrikt door een schietpartij waarbij meerdere mensen het leven verloren. Een schutter doodde zondag zes bezoekers van een sikh-tempel in Oak Creek, een stadje in de staat Wisconsin. De dader zelf was de zevende die het leven liet, omdat een kordate agent het vuur op hem opende. Of het bij dit aantal blijft, is de vraag. Er zijn verschillende zwaargewonden, onder wie de manhaftige politieagent, die vechten voor hun leven.
De schietpartij volgde twee weken nadat in de Amerikaanse stad Aurora en 24-jarige James Holmes in een bioscoop 12 mensen doodschoot en nog eens 58 bezoekers verwondde.
Bloedbaden als in Oak Creek en Aurora trekken vanwege hun dramatische omvang wereldwijd de aandacht. Toch vormen ze maar een topje van de ijsberg. Ieder jaar zijn er bijna 100.000 schietpartijen in de VS. Uit cijfers over 2009, de meest recente die beschikbaar zijn, blijkt dat er in dat jaar 270 miljoen geregistreerde wapens in omloop waren, variërend van handwapens tot volautomatische geweren. Dit wil zeggen dat in principe 90 procent van alle inwoners van Amerika van een wapen voorzien kan worden.
In 2009 zijn er in totaal 31.347 Amerikanen overleden door het gebruik van vuurwapens. Dit komt neer op 86 mensen per dag die door een pistool, geweer of andere vuurwapen om het leven kwamen. Verder waren er dat jaar 66.769 schietpartijen in de VS met een niet-dodelijke afloop, wat gezamenlijk het totale aantal ongelukken met wapens in Amerika in 2009 op bijna 100.000 bracht. Daarnaast werden er in Amerika nog eens 18.735 gevallen geregistreerd van zelfmoord met behulp van een wapen. Particulier wapenbezit is in de Amerika dus een omvangrijk probleem.
Grondwettelijk gezien heeft elke Amerikaan het recht om een wapen te bezitten. Dat is bepaald in het tweede amendement dat op 15 december 1791 aan de constitutie werd toegevoegd.
Elke keer als er in de VS een schietincident is geweest, herleeft het debat over wapenbezit. Punt is echter dat bijna iedere Amerikaan erkent dat het wapenbezit de deur openzet voor tal van incidenten met dodelijke afloop, maar dat ten diepste niemand afstand wil doen van zijn wapens. Het argument is dat men het recht moet hebben om zichzelf te verdedigen. Ongeveer 80 procent van Amerikanen voelt ten diepste niets voor een verbod op wapenbezit.
President Obama heeft in de aanloop naar de vorige presidentsverkiezingen gezegd dat hij het bezit van automatische geweren aan wil pakken. Maar tot nu toe heeft hij niets gedaan. Ook de Republikeinse presidentskandidaat, Mitt Romney, voelt niet voor een verbod op wapenbezit. „Ik geloof niet dat Amerika nieuwe wapenwetten nodig heeft”, zei hij in een reactie op het bloedbad in Aurora.
Zeker in dit verkiezingsjaar willen de presidentskandidaten de miljoenen wapenbezitters niet voor het hoofd stoten. De enige die durf heeft, is burgemeester Michael Bloomberg van New York. Hij zei onlangs: „Wie kinderen een mes geeft, moet niet verbaasd zijn dat er harten doorstoken worden. Afpakken dus die messen. Zo is het ook met wapens.”