Reünie voor overlevenden Dodenspoorwegen
ARNHEM (ANP) – Tientallen Indische Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog door de Japanse bezetters tewerkgesteld werden aan spoorlijnen, zijn nog in leven. Zij wonen volgende week zaterdag op landgoed Bronbeek in Arnhem een herdenking bij voor de duizenden slachtoffers die tijdens dat koeliewerk zijn gevallen. De herdenking is tevens de 45e reünie van ex-krijgsgevangenen van de Birma-Siam Spoorweg en de Pakan Baroe Spoorweg.
Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten woont de herdenking en de reünie bij, aldus de organisatie. Ook worden honderden nabestaanden van slachtoffers en vertegenwoordigers van legeronderdelen verwacht.
Met de Birma-Siam Spoorweg wilden de Japanners Birma en Thailand met elkaar verbinden. Meer dan 60.000 Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Australische krijgsgevangenen moesten er aan werken. Van de circa 18.000 Nederlandse dwangarbeiders kwamen er ruim 2800 om tijdens de bouw. De spoorlijn is van oktober 1943 tot augustus 1945 gebruikt.
De Pakan Baroe Spoorweg was volgens de Japanse bezetter nodig voor kolentransport en voor de verdediging van Sumatra. Er werden ruim 40.000 Aziatische dwangarbeiders en ongeveer 6000 Nederlandse, Britse en Australische krijgsgevangenen aan het werk gezet, van wie er meer dan 30.700 de oorlog niet overleefden. De spoorweg is nooit gebruikt.
Na de herdenking op 18 augustus heeft de première plaats van een film die beeldend kunstenaar Monique Verhoeckx heeft gemaakt. Deze kleindochter van een spoorwegveteraan heeft sinds 2007 vele dwangarbeiders geïnterviewd en er vier filmportretten van gemaakt. De organisatie verwacht ongeveer 700 belangstellenden voor de herdenking en de reünie.