Kies wijzer
SGP’er Van der Staaij heeft boeken in zijn koffer gestopt; kan hij wat lezen tijdens zijn vakantie. Niet vreemd, de meeste mensen lezen wel wat tijdens hun ‘reces’. Politicus Van der Staaij legt in ieder geval alle boeken van Tim Keller in zijn bolderkar.
Dat leidde –kennelijk onontkoombaar– tot de ‘journalistieke’ vraag hoe een oud gereformeerde SGP’er zo veel interesse kon hebben in een theoloog die het Woord probeert te verbinden met een moderne, seculiere cultuur. Met fijntjes daaraan gekoppeld de vraag of Keller ook SGP’er zou kunnen zijn. De vraag was veelzeggend, het antwoord afdoende: „Het gaat erom wat ik als SGP’er van Keller kan leren, om erdoor opgescherpt te worden.” Bravo!
Maar nu het er toch over gaat, meneer Van der Staaij, mag ik zo vrij zijn een vraag te stellen? Nee, niet of een christen (nog) wel thuishoort in de politieke arena. Die vraag leeft immers allang niet meer. Is al met het etiket ”dopers” op de mesthoop beland. Maar is misschien wel actueler dan ooit.
Nee, iets anders; mag dat ene boekje van Keller, ”Ruim baan voor gerechtigheid”, misschien boven op uw stapeltje liggen? Het gaat daarin over Bijbelse gerechtigheid, over dienstbetoon, zorg voor armen, zwakken zoals weduwen en wezen, voor vreemdelingen en kanslozen. Mensen aan wie we ook nu geen gebrek hebben. En die steeds weer in Gods Woord naar voren worden geschoven. Aan hen moet recht worden gedaan.
Nu komen er nieuwe verkiezingen aan. Kieswijzer en Kieskompas kunnen met mij niet uit de voeten. Als het om werkelijk principiële standpunten gaat, slaat de wijzer een duidelijke kant op. Maar gaat het om progressief of conservatief, dan wordt het al lastiger, gaat het om ideologie, dan staat de wagen stil.
Ik geef toe: ik ben niet politiek onderlegd. Ik hoor het allemaal aan en schud onbeholpen en verward mijn hoofd. Ik voel me links noch rechts, niet socialistisch, helemaal niet liberaal. ’k Wil wel Bijbels sociaal zijn, maar dat is iets anders. Zegt Keller misschien daarom dat christenen zich nooit al te nauw moeten verbinden met een bepaalde politieke filosofie of partij? Omdat daar te veel gedacht wordt vanuit deugd, rechten en algemeen belang?
Zo licht kan Bijbels socialisme onder ons, christenen, worden afgedaan als socialistisch; langzaam kan sympathie groeien voor het beschermen van onze economische waarden, materiële standaarden, zelfs voor verkeerde financiële systemen. Bezuinigingen rollen dan als vanzelf de kant op van die armen, zwakken en kanslozen. Vreemdelingen worden dan economische obstakels.
Zou Kellers boekje misschien iets zijn voor een fractievergadering? Misschien helpt dat de Kieswijzer. En mij.