Groen & duurzaamheid

Dodemansduim terug in Oosterschelde

WAGENINGEN (ANP) – Dodemansduim, een koraalsoort waarvan werd aangenomen dat die sinds 1994 was uitgestorven in de Hollandse wateren, is terug in de Oosterschelde. In het centrale en westelijke deel van de Oosterschelde staat zelfs meer dodemansduim dan in 1994, terwijl ook in het Grevelingenmeer kleine kolonies zijn gevonden.

6 August 2012 09:08Gewijzigd op 14 November 2020 22:30

De stichting Anemoon voor onderzoek in het mariene milieu denkt dat twee zeer koude winters achter elkaar het koraal misschien opnieuw hebben doen groeien. Koraal wordt wereldwijd met uitsterven bedreigd, zodat Anemoon opgetogen is dat de enige Hollandse koraalsoort zich lijkt te hebben teruggevochten.

Dodemansduim (Alcyonium digitatum) is een zacht koraal dat alleen in sterk stromend, koud zeewater groeit. In West-Europa komt het nog vrij veel voor, maar wetenschappers dachten dat het koraal door het sluiten van de Oosterscheldekering en klimaatverandering voorgoed uit Nederland was verdwenen.

Nederland bezit sinds 2010 overigens ook een koraalatol, dat zo groot is als de provincie Utrecht. Dat ligt onder water bij de bijzondere Nederlandse gemeente Saba. Het atol wordt eveneens met uitsterven bedreigd en kalft elk jaar af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer