Duitse coalitie bezorgd over beleid ECB
BERLIJN (ANP/RTR/DPA) – Vooraanstaande politici van de Duitse regeringspartijen hebben zich dit weekeinde in de media fel uitgesproken tegen het verstrekken van een bankvergunning aan het Europese noodfonds ESM en het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Door een bankvergunning zou het ESM vrijwel onbeperkt geld kunnen lenen van de ECB om de zwakke eurolanden te steunen.
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Guido Westerwelle, zei in het blad Focus tegen een banklicentie voor het ESM en het vergroten van de aankopen van staatsleningen van zwakke eurolanden door de ECB te zijn. „Ik denk niet dat er in de Bundestag een meerderheid is die instemt met oneindige gezamenlijke aansprakelijkheid voor Duitsland. Als parlementslid zal ik zeker niet akkoord gaan”, aldus Westerwelle, die lid is van coalitiepartij FDP.
ECB-president Mario Draghi zei onlangs dat de ECB alles zal doen om de euro te redden. Hij suggereerde dat de centrale bank de aankopen van Spaanse en Italiaanse staatsleningen zou kunnen hervatten om zo de hoge rente tegen te gaan.
De minister van Financiën van de Duitse deelstaat Beieren, Markus Söder, richtte in Bild am Sonntag zijn pijlen op het beleid van de ECB. Volgens de CSU-politicus is het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden door de ECB een „gevaarlijk pad”.
Hij pleitte opnieuw voor het vertrek van Griekenland uit de euro. „Van Athene moet een voorbeeld worden gemaakt, dat deze eurozone ook zijn tanden kan laten zien. Duitsland kan niet langer de betaalmeester voor de Grieken zijn. Verdere hulp aan het land is als water in de woestijn gieten”, aldus Söder. De politicus wil dat Griekenland nog voor het einde van het jaar uit de euro gaat.
De secretaris-generaal van de CSU, Alexander Dobrindt, zei zaterdag in de krant Tagesspiegel dat de Italiaanse ECB-president Draghi de centrale bank gebruikt om Italiaanse nationale belangen te behartigen.