Gezond alternatief voor McDonald’s
BRUSSEL – Mike Roberts, voormalig operationeel directeur van fastfoodketen McDonald’s, wil in vijf jaar tijd in de Verenigde Staten 500 tot 1000 restaurants openen die duurzame en gezonde menu’s serveren.
Dat meldde het persagentschap IPS recent. Het eerste restaurant is inmiddels van start gegaan. Het is te vinden in Palo Alto, in Californië. LYFE Kitchen, zoals de naam van het restaurant luidt, verkoopt eten dat gemaakt is zonder dikmakers en schadelijke ingrediënten als room, witte suiker, witmeel, transvetten, transgene voedingsstoffen en kunstmatige toevoegingen. Ook zijn er biologisch bier en biologisch- dynamische wijn verkrijgbaar.
„Stel je voor dat er straks tientallen miljoenen duurzame maaltijden geserveerd worden met de efficiëntie die mensen verwachten van een fastfoodketen”, zegt Roberts in een interview met wired.com. „Zoiets is nog nooit eerder geprobeerd.”
LYFE (een acroniem voor Love Your Food Everyday, ”geniet elke dag van je eten”) bedient ook vleeseters en heeft kip en burgers op het menu staan van dieren die op een diervriendelijke wijze zijn gehouden. Roberts pretendeert daarnaast het voedsel op veiliger en energiezuiniger wijze te bereiden.
Bewust leven
De grootschaligheid die Roberts op het oog heeft, brengt vooralsnog echter problemen mee. Er is in de VS eenvoudigweg te weinig biologisch geteeld voedsel voor honderden van deze restaurants, zegt Jon Kiley van Earthbound Farm, de grootste Amerikaanse teler van biologische producten, op de eerdergenoemde website. Earthbound Farm levert zijn producten onder meer aan supermarktketen Walmart.
„Het uitbreiden van de productie kost tijd onder de huidige wetgeving. Het vergt momenteel drie jaar om een veld gecertificeerd te krijgen als biologisch, en pas na vijf tot zeven jaar is de bodem echt productief”, zegt Kiley.
In de huidige situatie blijkt het onmogelijk voor LYFE Kitchen om gedurende het hele jaar alleen producten van biologische teelt te gebruiken, eenvoudigweg omdat de weersomstandigheden een goede oogst van tomaten, uien en sinaasappelen in de weg zitten.
Roberts blijft echter positief. „We verkeren nog in een beginstadium. Tachtig miljoen mensen zijn zich al veel meer bewust geworden van wat ze eten. En die bewustwording zet naar mijn idee in de toekomst door.”
Ten goede
In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zorgde de opmars van McDonald’s voor een transformatie van de Amerikaanse landbouw. Het bleek daarbij aanvankelijk niet mogelijk om voldoende te produceren voor de toen snel groeiende fastfoodketens.
Nu kan LYFE het landbouwsysteem opnieuw veranderen, meent Roberts. „Maar deze keer ten goede.”