Groen & duurzaamheid

Wetenschapper in spanning voor Marslanding

UTRECHT (ANP) – De tijdvertraging van ongeveer een kwartier, dat zal het spannendste moment worden. Maandag 6 augustus landt, als alles goed gaat, een 900 kilo zware rover genaamd Curiosity op Mars. „Dan weten we dat hij geland is. Maar omdat het zo ver weg is duurt het minutenlang voordat we zeker weten of het gelukt is”, zegt Inge Loes ten Kate. De geowetenschapper van de Universiteit Utrecht is sinds 2006 betrokken bij de Amerikaanse missie Mars Science Laboratory.

31 July 2012 06:51Gewijzigd op 14 November 2020 22:25
Artist impression van de Curiosity. Foto EPA
Artist impression van de Curiosity. Foto EPA

De landing van de ruimtewagen op de planeet is om ongeveer half 8 maandagochtend, Nederlandse tijd. „Ik ga het met een groep mensen volgen in Noordwijk. Mét champagne, ondanks het tijdstip”, lacht ze. Hoewel de kans niet heel erg groot is, bestaat er een mogelijkheid dat Curiosity gaat crashen. „We hebben alle mogelijke dingen en zaken getest, maar dat was natuurlijk op aarde en niet op Mars.”

Als de landing goed verloopt, begint het echte werk pas. Doel van de missie is met wetenschappelijke instrumenten zoeken naar mogelijke aanwijzingen voor de leefbaarheid van Mars. „De ruimtewagen blijft daar als het goed is 2 jaar en gaat in totaal 20 kilometer onderzoeken.”

Ten Kate gaat met een internationaal team proberen de monsters die Curiosity vindt te analyseren en verklaren.

De landing wordt gevolgd in het European Space Agency Business Incubation Centre in Noordwijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer