Gehucht naast Drielandenpunt
Naam: Wolfhaag (gemeente Vaals).
Aantal inwoners: 160.
Bestaat sinds: Volgens Peter Bertram van heemkundekring Sankt-Tolbert stamt de oudste vermelding over Wolfhaag van ongeveer 1320 of 1340. In een document waarin wordt gesproken over de afdracht van belasting, wordt over enkele broers gesproken als over de „Wolfhagen.” Sinds wanneer Wolfhaag precies een gehucht of dorp wordt genoemd, is onbekend. De naam wijst mogelijk op een heg of haag die een nederzetting moest beschermen tegen wolven. Een andere mogelijkheid is dat het gaat om een nederzetting van een man met de voornaam Wolf.
Eerste indruk: In Vaals en bij Wolfhaag wijzen borden in de richting van het gehucht. Maar er staat nauwelijks aangegeven dat je er daadwerkelijk bent. Twee straten, een stukje van de weg tussen Vaals en het Belgische Gemmenich en vooral huizen in de iets hogere prijsklasse. Meer is het niet.
Bezienswaardigheid: Bewoner Frits Voncken, die net als zijn ouders in Wolfhaag is geboren, noemt allereerst de Lourdesgrot, een rooms-katholieke gebedsplaats. Hij ligt aan een zijtak van de Gemmenicherweg, maar is moeilijk te vinden. Aan de Schuttebergsweg staat een monument voor vijf inwoners van Wolfhaag die in 1944 door oorlogshandelingen om het leven kwamen. Wolfhaag, gemeente Vaals, ligt vlak bij het Drielandenpunt. Via tussendoorweggetjes is het ongeveer een kilometer lopen. Op de grenspost tussen Wolfhaag en Gemmenich bevond zich vroeger de hoogst gelegen douanepost van Nederland, op 270,5 meter.
Uniek aan het dorp?
In de 41 jaar dat het Reformatorisch Dagblad bestaat, werd de naam Wolfhaag niet één keer in een artikel vermeld, ondanks dat het op zeer korte afstand van een van de bekendste plaatsten van Nederland ligt. Voncken: „Tot veertig jaar geleden was het een unieke gemeenschap. Er woonden enkele families, vooral keuterboertjes. Ze leefden van de veeteelt en landbouw. Eind jaren 60 zijn hier nieuwe huizen gebouwd, waarin vooral Duitsers met wat geld wonen.”
Zijn de bewoners trots op hun dorp?
„Nee, ik ben wel blij dat ik hier woon. Het huis waarin ik nu woon, is nieuwbouw. Ik ben hiernaast geboren, in een huis uit 1770. Toen ik jong was, speelde ik veel in de buurt van het spoorviaduct, bij Moresnet.” Moresnet was een ministaatje dat van 1816 tot 1919 bestond en tegen het Drielandenpunt aan lag. Een eeuw lang was er dus een vierlandenpunt. Moresnet hoort sinds 1919 bij België.
Toekomstperspectief?
„Wolfhaag is veranderd van een woongemeenschap in een slaapdorp. Die trend zet door. Mensen blijven hier niet meer hun hele leven wonen. Ze komen rond hun veertigste en rond hun zeventigste vertrekken ze naar plaatsen als Vaals.”
Dit is de laatste aflevering in een serie over kleine plaatsen.