Opinie

Commentaar: Angst voor de toekomst misplaatst

De beslissing van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (ERHM) dat vrouwen op SGP-lijsten mogelijk moeten zijn, heeft veel tongen losgemaakt, niet het minst onder orthodoxe christenen. Gaat de gelijkheidsideologie zodanig domineren dat de vrijheid van godsdienst verdwijnt? Die zorg is in de achterliggende week geregeld gehoord. Maar is die wel reëel? Of geldt ook hier:

Hoofdredactioneel commentaar
27 July 2012 23:17Gewijzigd op 14 November 2020 22:23
SGP-leider Kees van der Staaij. Foto ANP
SGP-leider Kees van der Staaij. Foto ANP

Een mens lijdt dikwijls het meest, door het lijden dat hij vreest. Maar dat nimmer op komt dagen. Zo heeft hij meer te dragen, dan God te dragen geeft.

In ieder geval weet iedereen dat angst een slechte raadgever is. Daar zullen christenen zich dus niet door moeten laten leiden. Bovendien moeten mensen die willen betrouwen op God en Zijn Woord weten dat angst niet past bij het christelijk leven.

De filosoof Sören Kierkegaard heeft angst „de hoogtevrees van vrijheid” genoemd. Mensen die angstig zijn, missen in hun leven een kompas en een perspectief. Juist dan kunnen de gedachten gemakkelijk beheerst gaan worden door angstscenario’s.

Reformatorische christenen belijden dat God deze wereld bestuurt. Zij onderschrijven de woorden van zondag 10 van de Heidelbergse Catechismus waarin het gaat om het geloof in de almachtige en alomtegenwoordige kracht van God waardoor Hij hemel, aarde en alle schepselen als met Zijn hand onderhoudt en regeert. Dat betekent dat ze in tegenspoed geduldig en in voorspoed dankbaar moeten zijn. „En in alles dat ons nog toekomen kan, een goed toevoorzicht hebben op onze getrouwen God en Vader.” Iemand die daar zijn handtekening onder zet –en dat doet een reformatorisch christen die belijdenis aflegt– heeft een kompas (Zijn hand) en een perspectief (een goed toevoorzicht).

Dat de belijders van Christus’ Naam in deze wereld verdrukking en ver­volging zullen ervaren, is geen nieuws. De Heere Jezus heeft dat Zelf voorzegd: „In de wereld zult gij verdrukking hebben.”

Vraag is wel of die situatie nu concreet aanstaande is. Ook al is de uitspraak van het EHRM over de SGP teleurstellend, nog steeds hebben christenen in ons land de mogelijkheid om hun godsdienst te belijden en te beleven op de manier die de Bijbel van hen vraagt. Verdrukking is echt nog iets anders dan dat de SGP wordt aangepakt. Wie de situatie in Nederland vergelijkt met die in andere landen, constateert dat christenen in ons land tot de meest bevoorrechten behoren. De vrijheid is groot, al is ze niet meer onbetwist.

Toch past het christenen niet zich daar al te zeer druk over te maken. Want Christus heeft meer gezegd. Hij riep ertoe op goede moed te hebben, want Hij heeft de wereld overwonnen. Er is voor Zijn kerk een magistraal perspectief. Daarom vroeg de profeet Micha al: „Nu, waarom zoudt gij zo groot geschrei maken? Is er geen Koning onder u?”

Is het probleem van christenen niet dat ze deze woorden nauwelijks serieus nemen? Moeten ze zich niet veel meer druk maken over hun eigen ongeloof en hun gebrek aan vertrouwen op Gods beloften dan over allerlei doemscenario’s?

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer