Minieme kans op ziekte door asbest Utrecht
UTRECHT – Een bewoner die het meest aan asbest is blootgesteld in de Utrechtse wijk Kanaleneiland loopt een risico van 1 op de 7,3 miljard dat hij of zij over tientallen jaren mesothelioom ofwel asbestkanker krijgt.
Ook bij gebruik van scherpere cijfers die de Gezondheidsraad onlangs presenteerde, blijft het risico voor de Kanaleneilanders om ziek te worden miniem klein.
Dat heeft asbestdeskundige Ben Rozemond van de Utrechtse GG en GD donderdag gezegd. Rozemond baseerde zijn uitspraken op een rekenmodel dat uitgaat van het dagelijks inademen van een bepaalde hoeveelheid asbestvezels in een kubieke meter lucht gedurende 100 jaar. In de vijf woningen aan de Stanleylaan die het dichtst bij de bron van de vervuiling zaten blijft dat risico ver onder een verwaarloosbaar niveau, aldus de deskundige.
Volgens Rozemond bleek zaterdag dat de hoeveelheid vrijgekomen asbest uit dakranden van de flat aan de Stanleylaan iets boven een verwaarloosbaar risiconiveau kwam. Er is tot ontruiming overgegaan, omdat toen nog niet duidelijk was hoeveel vezels zich via de lucht in woningen hadden verspreid. Rozemond sluit uit dat de ruim 300 geëvacueerde bewoners nu al asbestgerelateerde gezondheidsklachten zouden hebben. Dat is volgens hem onmogelijk.
Dagblad Trouw schreef vanmorgen dat het asbest al maanden in de woningen lag. Dat komt vermoedelijk door het ondeskundig afvoeren van asbestplaten die weken eerder in de flats zijn aangetroffen.
Dat zegt Ton Witteman, die een asbestadviesbureau leidt en is verbonden aan het Comité Asbestslachtoffers. Hij heeft eigenhandig monsters genomen en verbaast zich erover dat er de afgelopen dagen duizenden zogeheten kleefmonsters zijn genomen, maar slechts een beperkt aantal luchtmonsters.
De bewoners van het getroffen gebied op Kanaleneiland moeten de komende dagen de vier hotels waarin zij tijdelijk zijn opgevangen verlaten. Woningcorporatie Mitros heeft 89 leegstaande huur- en koopwoningen compleet laten inrichten en kon vrijdag al de eerste gezinnen verhuizen. De komende dagen volgen de anderen. Voor alle betrokkenen wordt een oplossing op maat gezocht, zo garandeerde directievoorzitter Rob Rötscheid donderdag.
Er zijn ook nog alternatieven voor een wisselwoning en mogelijk kunnen volgende week de eerste mensen weer naar hun eigen huis.