Binnenland

Arts wil patiënten bij één verzekeraar

Huisartsen in de regio’s Zwolle en Utrecht vragen van hun patiënten zich aan te sluiten bij een door hen aangedragen zorgverzekeraar. De arts wil daarmee voorkomen dat hij te maken krijgt met een grote administratieve rompslomp.

Binnenlandredactie
15 January 2002 11:32Gewijzigd op 13 November 2020 23:21

Patiënten die een overstap weigeren, moeten in een aantal gevallen een hogere rekening betalen, meldde de Volkskrant vanmorgen. Daarnaast zijn er artsen die dergelijke patiënten niet langer in hun bestand willen hebben.

Het regent klachten bij de Stichting Ombudsman en de Nederlandse Consumenten Patiënten Federatie (NCPF). De belangenorganisaties spreken hun verontrusting uit in een brief aan minister Borst van Volksgezondheid. De NCPF veronderstelt dat de patiënten de dupe worden van de maatregelen van de huisartsen. Vooral mensen met een chronische ziekte kunnen in moeilijkheden komen. Er is een kans dat zorgverzekeraars mensen met dergelijke problemen weigeren of een hogere premie laten betalen.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) toont begrip voor de maatregel die de artsen nemen. De vereniging ziet de actie als een reactie op het besluit van de Nederlandse Mededingingsautoriteit, die onlangs bepaalde dat huisartsen individueel in plaats van collectief moeten onderhandelen met de zorgverzekeraar. Volgens de LHV is het voor artsen ondoenlijk om met alle zorgverzekeraars te onderhandelen.

Zorgverzekeraars betreuren de maatregelen die artsen nemen, aldus een voorlichtster van de AGIS-groep, waarvan Pro Life een onderdeel is. „We zijn van mening dat de consument moet kunnen kiezen voor een grote zorgverzekeraar of een kleine als Pro Life. De huisarts mag die keuzevrijheid niet inperken.”

De zorgverzekeraars zijn van mening dat niet de administratieve rompslomp de oorzaak is van de maatregelen die artsen nemen, maar dat dit de druppel is die de emmer doet overlopen. „Het is een klein onderdeel van een groter probleem. Vandaag vergaderen de zorgverzekeraars, het ministerie van VWS en de LHV met elkaar. Hopelijk vinden de partijen een oplossing voor de problemen die een hoge werkdruk voor huisartsen veroorzaakt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer