Binnenland

Brinkhorst: extra investeren in opwekken stroom

Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil door nieuwe maatregelen voorkomen dat na 2007 een tekort ontstaat aan middelen om in ons land stroom op te wekken.

ANP
3 September 2003 13:18Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

Op korte termijn is voldoende productiecapaciteit beschikbaar, schrijft de D66–bewindsman aan de Tweede Kamer, maar als er de komende jaren geen nieuwe investeringen worden gedaan, kan een tekort ontstaan.

Voor bedrijven die stroom produceren is het nu niet aantrekkelijk om te investeren in productiemiddelen, die de pieken in het verbruik kunnen opvangen. De minister wil daarom investeringen in piekvermogen stimuleren.

Tot dusver was het piekvermogen geen enkel probleem. De overheid stelde via „centrale palnning" de omvang van de capaciteit vast en monopoliebedrijven zorgden voor de stroom. Dat leidde tot een overcapaciteit en maakte de stroom volgens Brinkhorst onnodig zo’n 20 procent duurder dan die eigenlijk zou hoeven zijn.

Nu de energiemarkt wordt vrijgemaakt en bedrijven moeten concurreren is de reserve in de capaciteit nog altijd 23 procent, en zelfs 40 procent als de contracten om stroom te importeren wordt meegerekend. Toch constateert Brinkhorst nu, dat bedrijven niet geneigd zijn te investeren in piekcapaciteit.

Hij wil dat niet bevorderen door subsidies of belastingaftrek, maar door het creëren van een nieuwe markt van „betrouwbaarheidscontracten" op de stroombeurs APX. Productiebedrijven worden dan niet alleen beloond voor levering bij de top in het verbruik, maar ook voor het beschikbaar stellen van productiecapaciteit in tijden van schaarste. Dat kan leiden tot hogere tarieven, ook voor de consument, erkent Brinkhorst.

Hij wil tevens bekijken hoe bij schaarste afnemers financieel kunnen worden geprikkeld hun stroomverbruik te beperken of beter te spreiden in de tijd.

Internationaal gezien is de betrouwbaarheid van de gas– en elektriciteitsnetten in ons land hoog. Brinkhorst wil dat zo houden door de beheerders van de netwerken financieel te belonen als de betrouwbaarheid goed is, maar als er veel storingen zijn, wordt dat bestraft met een korting op de tarieven voor het gebruik van de netten.

Brinkhorst zegt te beseffen, dat het bij elektriciteit gaat om een Europese markt, maar wil er toch naar streven dat ons land in de eigen behoefte kan voorzien. Hij wil voorkomen dat Nederland afhankelijk wordt van import.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer