Vutter krijgt wellicht aanslag fiscus
Werknemers die vanaf 2005 met de vervroegd pensioen gaan, moeten voortaan zeer waarschijnlijk een groot bedrag betalen aan de Belastingdienst.
Binnen het kabinet wordt gesproken over invoering van een ’voorheffing’ waardoor de gepensioneerde in een keer het bedrag moet betalen dat hij of zij tot zijn 65e jaar aan belasting kwijt is. Tot nu toe moest de gepensioneerde de belasting per jaar betalen. Bronnen rond het kabinet hebben dit vanmorgen bevestigd.
Volgens betrokkenen zijn de besprekingen over het onderwerp nog niet afgerond. Als de plannen doorgaan, worden ze op Prinsjesdag gepresenteerd.
Het kabinet wil het voor ouderen onaantrekkelijk maken om vervroegd te stoppen met werken. Volgens betrokkenen betalen werknemers nu aan een VUT-premie terwijl ze later, als ze zelf oud zijn, geen gebruik meer kunnen maken van de vervroegde uittredingsregeling. Het kabinet vindt dit niet redelijk, en zoekt naar mogelijkheden om de VUT-regeling af te bouwen.
Morgen spreekt minister De Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nog een keer met vertegenwoordigers van de vakcentrales en werkgeversverbonden over het VUT-plan, voordat het kabinet het definitief presenteert in de Miljoenennota op 16 september.
Met deze ingreep haalt het kabinet het zwaarste geschut in huis om de VUT-regelingen af te bouwen. De maatregel vloeit voort uit de voorgenomen afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid van VUT- en prepensioenpremies, waarmee het kabinet wil afdwingen dat er langer wordt doorgewerkt. Nu worden de premies voor VUT en pensioen automatisch van het belastbaar inkomen afgetrokken. Maar als het aan het kabinet ligt, moet hier vanaf 2005 een einde aan komen.
Voorts wil het kabinet ingrijpen in de mogelijkheid om pensioen op te bouwen tot 70 procent van het eindloon. Volgens de nu geldende regeling kan 2 procent van het salaris belastingvrij worden aangewend voor de opbouw van het pensioen. Daarmee kan een werknemer vanaf zestigjarige leeftijd aanspraak op het gespaarde bedrag maken, dat maximaal recht geeft op 70 procent van het eindloon.
Aanvankelijk zag het er naar uit dat het kabinet het percentage omlaag zou brengen tot 1,75 procent. Dat gebeurt niet. Maar daartegenover staat dat de leeftijd waarop iemand van het gespaarde pensioengeld gebruik kan maken, wordt opgeschroefd tot 65 jaar. Dat houdt dan in dat degene die al eerder pensioen opneemt, wordt gekort. Met de fiscale maatregelen wil het kabinet een bedrag besparen dat oploopt tot 1 miljard euro in 2007.
De sociale partners hebben in een eerder stadium al hun bezorgdheid geuit over de abrupte invoering van de VUT- en prepensioenplannen. Zij pleiten voor een langere remweg en mogelijkheden om per sector afspraken op maat te maken. In het overleg van vorige week heeft Sociale Zaken te kennen gegeven dat er geen overgangsregeling in het verschiet ligt.
Het kabinet heeft nog meer plannen om het eerder stoppen met werken te ontmoedigen. Zo kwam vorige maand het voorstel naar buiten om de vervolg-WW af te schaffen, inclusief de ruimere toepassing daarvan voor oudere werknemers. Bij reorganisaties werd hiervan in sociale akkoorden dankbaar gebruikgemaakt om oudere werknemers te kunnen laten afvloeien.
Eerder dit jaar heeft minister De Geus al een wetsvoorstel ingediend dat oudere werklozen verplicht om te solliciteren. Dit geldt overigens alleen voor mensen die reëel perspectief hebben op een baan. Ook wil het kabinet werkgevers die ouderen ontslaan een boete geven.