Buitenland

Vier jaar cel voor Abu Bakar Bashir

Een rechtbank in Jakarta heeft de islamitische geestelijke Abu Bakar Bashir dinsdag tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld. De rechters achtten niet bewezen dat Bashir de leider is van het terreurnetwerk Jemaah Islamiyah, maar bevonden hem wel schuldig aan ondermijning van de staat.

AP
3 September 2003 11:05Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

De rechters hadden zes uur nodig om het vonnis voor te lezen. Toen duidelijk werd dat Bashir werd vrijgesproken van het leidinggeven aan Jemaah Islamiyah ontstond in de rechtszaal de indruk dat hij helemaal vrijuit zou gaan, tot vreugde van zijn aanhangers. Maar de rechters zetten dat snel recht: Bashir was wel schuldig aan het tweede deel van de aanklacht. „Om te voorkomen dat de verdachte zijn vergissing herhaalt, moet hij worden gestraft”, zei rechter Muhammad Saleh.

Bashir, die invloedrijk is onder radicale moslims in Indonesië, stond terecht wegens een reeks aanslagen op kerken op kerstavond 2000, die negentien mensen het leven kostten, en wegens plannen om president Megawati Sukarnoputri te vermoorden en een islamitisch regime te vestigen. Het openbaar ministerie had vijftien jaar geëist. Zelf zegt de 65-jarige Bashir niets met terrorisme te maken te hebben. Hij gaat in beroep.

Het proces tegen Bashir werd door het Westen gezien als een lakmoesproef voor het vermogen van Indonesië op te treden tegen moslimextremisten. Het proces lag politiek zeer gevoelig. De coalitieregering van Sukarnoputri is afhankelijk van de steun van gematigde islamitische partijen. Vertegenwoordigers van die partijen, onder wie vice-president Hamzah Haz, hebben Bashir steun betuigd.

Bashir werd opgepakt kort na de aanslagen op Bali, waarbij 202 mensen omkwamen. Hij was niet aangeklaagd wegens die aanslag, al wordt die wel aan Jemaah Islamiyah toegeschreven. Hetzelfde geldt voor de aanslag op het Marriott-hotel in Jakarta van een maand geleden.

Bashir wordt beschouwd als de inspirator van Jemaah Islamiyah, een groepering die de vestiging van een moslimrijk in Zuidoost-Azië nastreeft en met aanslagen in Indonesië en de Filipijnen de openbare orde in de regio zou willen verstoren. Hij leidde een religieus internaat in Solo op Java. Verscheidene terreurverdachten die in Indonesië terechtstaan hebben op Bashirs internaat gezeten.

Bashir ontkent alle beschuldigingen en zegt het slachtoffer te zijn van een anti-islamitisch complot. Hij stelt zelfs dat Jemaah Islamiyah helemaal niet bestaat.

Australië betreurt het dat justitie in Indonesië Bashir niet beschouwt als de leider van de groepering Jemaah Islamiya. Premier John Howard zei woensdag in Canberra te menen dat dat wel degelijk het geval is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer