Buitenland

Canadese christen in Libanon vrijgesproken

Een Libanees tribunaal heeft maandag de Canadese christen Bruce Balfour vrijgesproken. Hij werd ervan verdacht met Israël te hebben gecollaboreerd. Balfour zou dinsdag worden gedeporteerd. Het vonnis was enige keren uitgesteld.

Van onze correspondent
3 September 2003 10:59Gewijzigd op 14 November 2020 00:32

Balfour, die betrokken is bij een christelijke organisatie die de ceders van Libanon opnieuw wil planten, arriveerde 10 juli op de luchthaven van Beiroet. Op 2 april was er al een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd, evenals tegen een andere Canadese christen, Grant Livingstone. Livingstone, die in Israël woont, werd maandag eveneens vrijgesproken, zij het in afwezigheid.

De openbare aanklager vond dat Balfour op een verdachte manier tussen Israël en Libanon had gereisd. Hij werd na zijn arrestatie opgesloten in de Rumieh-gevangenis ten oosten van Beiroet.

Het militaire hof achtte Balfour wel schuldig aan „religieuze aanstichting.” De straf die hij daarvoor kreeg, was gelijk aan de tijd die hij in de gevangenis doorbracht.

De Libanese krant ”Daily Star” meldde dat Balfour het hof vertelde dat hij op geen enkele manier Libanon schade had berokkend of Israël had bevoordeeld. „Ik wijdde mijn werk en leven aan God toe om de nooddruftigen in Libanon te helpen.”

Israël en Libanon verkeren officieel in staat van oorlog. Libanon staat geen bezoekers toe die een Israëlische stempel in het paspoort hebben. Het gebeurt echter zelden dat zij worden gearresteerd, zoals met Balfour het geval was.

Livingstone zegt dat hij het betreurt dat hij vijf jaar niet meer in Libanon mag komen, zoals hij uit mediaberichten heeft begrepen. „Dat doet pijn, want ik houd van het Libanese volk en ik heb daar een paar bijzonder goede vrienden, die ik graag weer zou willen opzoeken. Maar ik geloof niet dat het huidige regime in Libanon zo lang zal blijven bestaan.”

Hij betreurt het dat Balfour is veroordeeld vanwege religieuze activiteiten. Hij beschuldigt de autoriteiten ervan de sharia (islamitische wetgeving) te hebben toegepast om het werk van Balfour onmogelijk te maken. „De beschuldiging dat we spioneerden, was belachelijk”, zegt hij. „Geen van ons was een spion.”

Livingstone zegt dat Balfour bij zijn laatste bezoek aan Libanon probeerde een video te maken om gemakkelijker fondsen te kunnen werven voor de herbeplanting met de ceders. Balfour en Livingstone waren in het verleden niet in staat gelden voor dit doel bijeen te brengen. Hij heeft hoop dat daar nu verandering in komt. „Het was moeilijk voor hem, maar velen hebben nu over het cederproject gehoord.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer