Politiek

3 SGP-vrouwen reageren op besluit Europees Hof

APELDOORN – Drie SGP-vrouwen reageren zaterdag in het Reformatorisch Dagblad op de uitspraak van het Europees Hof.

Reinald Molenaar
20 July 2012 23:06Gewijzigd op 14 November 2020 22:16
Corry-Anne Everse. Foto RD
Corry-Anne Everse. Foto RD


„Het Europees hof geeft geen inhoudelijke reactie”

Corry-Anne Everse (21) uit Nijmegen studeert rechten aan de Radboud Universiteit Nijmegen, met als specialisatie staats- en bestuursrecht. Ze is „nog niet zo lang” binnen de SGPJ, de jongerenorganisatie van de SGP, actief als secretaris.

„Ik heb de uitspraak van vanmiddag gelezen als juriste in opleiding”, stelde Everse vrijdagavond in een reactie.

„Mij viel op dat het EHRM zich eigenlijk helemaal niet inhoudelijk uitlaat over de discussie”, vervolgt ze. „Dat vind ik heel opvallend. Het hof zegt niets over het gelijkheidsbeginsel. Het is duidelijk dat de uitspraak van de Hoge Raad onomkeerbaar is en definitief moet worden uitgevoerd.” De juriste in opleiding gelooft niet dat andere christelijke organisaties in Nederland direct door de uitspraak in het gedrang komen. Wat dat betreft bevindt de SGP zich volgens haar in een unieke positie. „De SGP bevindt zich midden in het publieke domein en is daardoor voor iedereen in het land in beeld. Veel andere christelijke of reformatorische organisaties doen hun werk meer in het semipublieke of private domein, waar andere regels gelden.

Binnen de SGPJ en ook met de SGP wordt de discussie over het vrouwenstandpunt heel open gevoerd”, gaat ze verder. „Er zijn natuurlijk verschillende meningen, maar de discussie vindt plaats in een open sfeer. Het is jammer dat de SGP nu een maatregel moet doorvoeren die ze van buitenaf krijgt opgelegd.”

Zou de aanstormend juriste zelf graag op de kieslijst willen? „Ja hoor, maar ik heb nog totaal geen ervaring op dat gebied, en dat is wel nodig, lijkt me.”


„Ik moet zeggen dat het me echt raakte”

Chr. Bisschop-de Jong uit Veenendaal las vrijdagmiddag de uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in deze krant. „Ik moet zeggen dat het me echt raakte.”

De vrouw van de derde man op de SGP-verkiezingslijst, dr. R. Bisschop, neemt de gebeurtenis „heel serieus.” Ze heeft veel vragen bij de uitspraak.

„Ik vraag me af: Wat zit erachter? Wat wilde men bereiken toen deze hele kwestie aan de orde werd gesteld? Je zou moeten verwachten dat deze zaak in gang is gezet uit bewogenheid met de SGP-vrouwen, maar kennen de mensen die hiervoor strijden de SGP-vrouwen eigenlijk wel? Weten zij wat deze vrouwen willen? Er wordt trouwens regelmatig gesproken over „onze cliënten”, maar hoeveel zijn dat er eigenlijk? Daar hoor je dan weer niets over.”

Volgens Bisschop wordt niet alleen het vrouwenstandpunt van de politieke partij aangevallen. „Misschien verwacht men wel dat de SGP zichzelf door deze uitspraak zal gaan opheffen, omdat de partij haar standpunten niet wil prijsgeven. Wil men het de partij onmogelijk maken om te bestaan?”

„Het is jammer dat de SGP de discussie over het vrouwenstandpunt niet intern heeft kunnen vervolgen”, stelt Bisschop. „Maar hoe dan ook, dit is niet het einde voor de partij, daar ben ik van overtuigd.”

De Veenendaalse hoopt dat de SGP zich in de toekomst strijdbaar zal opstellen. „Mijn opvatting is: doorgaan. Gods Woord verandert niet en het zal blijven bestaan. Dat is het houvast, ook als er binnen de partij wellicht veranderingen zullen moeten worden doorgevoerd. Op dit moment zullen we het een en ander gewoon moeten afwachten.”


„Voor mij verandert er eigenlijk niets”

„Niet te geloven, hoe is het mogelijk”, zo reageert SGP-lid R. Grabijn-van Putten. De Haagse maakte zich jarenlang sterk voor gelijke rechten van man en vrouw binnen de SGP.

„Toen ik in 1992 een advocaat in de armen nam om toegelaten te worden tot de algemene ledenvergadering van de SGP dacht ik totaal niet aan andere vrouwen”, lacht Grabijn. „En dan nu, jaren later deze uitspraak.”

Grabijn betreurt het dat de SGP „zo veel tijd voorbij heeft laten gaan zonder de zaak intern op te lossen. Als je het proefschrift leest van dr. Henk Post, over de factoren die tot nu toe bepalend zijn geweest voor de negatieve houding van de SGP tegenover het vrouwenkiesrecht, dan zie je hoe lang deze zaak al speelt. Ook de commissie die enkele jaren geleden op grond van de Bijbel onderzocht wat nu het standpunt moest zijn, kwam er niet uit. Tradities moet je soms laten varen, zeker als er niets feitelijks in de Bijbel staat dat zo’n traditie rechtvaardigt.”

Gemakkelijk is de huidige situatie niet voor de SGP, erkent Grabijn. „Ik wens de partij veel wijsheid in dezen. Het is best problematisch om hier uit te komen en om de partij bij elkaar te houden. Tegelijk verwacht ik dat een heel groot deel binnen de partij voor een volledig lidmaatschap is.”

Voor Grabijn verandert er „eigenlijk niets.” Ze werd lid van de SGP in 1984. „Op dat moment kreeg ik een volledig lidmaatschap. Later kwamen er verschillende wijzigingen in de statuten die het volledig lidmaatschap voor vrouwen inperkten. Binnen de kiesvereniging van Den Haag heb ik bij iedere statuutswijziging laten aantekenen dat ik er niet mee akkoord ging.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer