Kerk & religie

Dr. Herman Paul wordt bijzonder hoogleraar IZB en GZB in Groningen

GRONINGEN – Dr. Herman Paul bekleedt per 1 september de bijzondere leerstoel secularisatiestudies, ingesteld door de zendingsorganisaties IZB en GZB aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen.

Kerkredactie
18 July 2012 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 22:13
Dr. Herman Paul. Foto RD, Anton Dommerholt
Dr. Herman Paul. Foto RD, Anton Dommerholt

Dat heeft de IZB woensdag bekend gemaakt. Zijn onderwijs en onderzoek zullen zich concentreren op interpretatie en beeldvorming van secularisatie in West-Europa.

Dr. Paul (34) studeerde geschiedenis, wijsbegeerte en journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij in 2006 cum laude promoveerde op een geschiedfilosofische studie. Hij was gastonderzoeker aan het Center of Theological Inquiry in Princeton (VS) en is sinds 2007 verbonden aan de Universiteit Leiden als universitair docent historiografie en geschiedfilosofie.

Hij publiceerde onder andere ”Hayden White: The Historical Imagination” (2011) en ”Het moeras van de geschiedenis: Nederlandse debatten over historisme” (2012). Met George Harinck en Bart Wallet redigeerde hij ”Het gereformeerde geheugen: protestantse herinneringsculturen in Nederland” (2009). Onlangs publiceerde hij ook, samen met Bart Wallet, ”Oefenplaatsen: tegendraadse theologen over kerk en ethiek” (2012).

Herman Paul is geen onbekende voor de IZB. In zijn studententijd werkte hij als vrijwilliger bij het missionaire project Het Pand in Groningen. Momenteel is hij missionair ouderling in zijn woonplaats Leiden (Marekerk).

De nieuwe hoogleraar stelt zich ten doel om secularisatie als „groot verhaal van religieuze neergang” zowel historisch als theologisch tegen het licht te houden. Samen met academici, missionaire werkers en andere geïnteresseerden wil hij proberen een ander, hopelijk adequater begrip van secularisatie te ontwikkelen.

Daartoe maken de IZB en de GZB middelen vrij om onderzoeksprojecten rond de leerstoel te faciliteren. De bedoeling is dat deze projecten niet alleen de academische reflectie, maar ook de praktijk van kerk-zijn in Nederland en daarbuiten ten goede zullen komen.

De benoeming geldt voor een periode van vijf jaar, één dag per week. Voor de rest van zijn werktijd blijft dr. Paul verbonden aan de Universiteit Leiden.


Klik hier voor een interview met dr. Paul, naar aanleiding van zijn benoeming.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer