Tentoonstelling ”Dromen over Jeruzalem” in Nijkerk
NIJKERK – ”Dromen over Jeruzalem” is het thema van de zomerexpositie in het gebouw van Christenen voor Israël in Nijkerk. De tentoonstelling voert langs de geschiedenis van de stad. „We hopen vooral dat de tentoonstelling het verlangen naar de vervulling van Gods beloften voor Jeruzalem zal aanwakkeren.”
De bezoekers van de tentoonstelling worden bij binnenkomst welkom geheten door de burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat. Hij hoopt dat zijn stad inspireert om te dromen, zo zegt hij in een video. En „mensen moeten na een bezoek terugkeren naar huis als ambassadeurs van Jeruzalem.”
De geschiedenis van Jeruzalem ‘begint’ met het offer van Abraham op de berg Moria, vertelt het eerste paneel van de expositie, die tot 31 augustus loopt. Op de Moria verscheen God aan de aartsvader om Zijn verbond met hem te bevestigen. Zo zal de Heere nog vele malen in en bij Jeruzalem spreken, zo laat Christenen voor Israël (CvI) zien.
Jeruzalem is een stad met een roerige geschiedenis, zo blijkt op verschillende plaatsen in de tentoonstelling. „In duizenden jaren werd Jeruzalem 2 keer verwoest, 23 keer belegerd, 52 keer aangevallen en 44 keer veroverd en heroverd. Over geen stad ter wereld is meer te doen dan over Jeruzalem: de stad die God heeft gekozen om er Zelf te wonen”, meldt de tekst.
Waarom hecht God zo veel waarde aan Jeruzalem? „Jeruzalem is de navel van de aarde”, zo luidt het antwoord van een Joodse Bijbeluitlegger. Een oude tekening laat zien dat de stad op het snijpunt van Azië, Afrika en Europa ligt. De samenstellers van de tentoonstelling stellen bovendien: „Hier schiep God de eerste mens. Hier was het paradijs. Hier zal God het volk Israël oprichten.”
De zomerexpositie –vrij toegankelijk– is fraai vormgegeven. De bezoeker lijkt –met wat verbeeldingskracht– even door de straatjes van Jeruzalem te lopen. In een hoek van de ruimte is een kleine stukje van de Jeruzalemse soek, markt, nagebouwd. En via een webcam is live te zien wat er bij de Klaagmuur in de stad gebeurt. Erg mooi is ook het kleurrijke schaalmodel van de tabernakel.
Speurtocht
Terwijl een jonge bezoeker met zijn moeder naar een antwoord voor de kinderspeurtocht zoekt, vertellen jongens en meisjes op videoschermen wat hun droom over Jeruzalem is. De 12-jarige Israëlische Amichai stelt dat „de relatie tussen God en Jeruzalem de meest krachtige in de wereld is. Het is de plaats waar de tempel gebouwd werd.”
Wereldwijd zijn er veel mensen die ervan dromen om naar Israël te kunnen verhuizen. Sinds 1948 namen al 3.076.000 Joden die stap, met een piek in 1949-1951, na de Tweede Wereldoorlog, en een piek in 1990-1991, na de val van het communisme. De laatste jaren zijn het vooral Joden uit India die emigreren. „Het gaat om de stam van Manasse. Tot nu toe kwamen 1700 Indiërs naar Israël. Er zullen er nog 7300 volgen.”
Interessant is de tijdlijn die 3000 jaar geschiedenis van Yerushalayim weergeeft. De balk begint bij koning David en loopt door tot de Gaza-oorlog (2008-2009). Informatief is ook de plattegrond van de stad met daarop de bekendste plaatsen, zoals de Grafkerk, de Klaagmuur en het tempelplein.
Dromen over de oude stad betekent volgens CvI ook „je laten meenemen door de beelden en woorden die God aan Zijn heilige profeten getoond heeft.” Het paneel verwijst naar teksten als Jeremia 31:26, Jesaja 2, Ezechiël 37:24 en Jesaja 60:18 en 19.
Gebed
CvI roept –zoals zij al jaren doet– op tot gebed voor Jeruzalem. Bezoekers moeten niet stoppen met bidden voordat God Jeruzalem tot een lof op aarde heeft gesteld, zo luidt de opdracht, met een verwijzing naar Jesaja 62: 6 en 7.
En welke droom hebben de bezoekers zelf over Jeruzalem? Twee witte wanden zijn al voor een groot deel gevuld met gekleurde papiertjes met daarop zelfgeschreven wensen voor en over de hoofdstad van Israël. „Geen oorlog meer!” schreef er een. „Vrede!” wenst menig briefje. „Dat ze in Jeruzalem ook mogen weten dat Jezus hun enige Redder is.”