Economie

„Baas Barclays zat achter sjoemelen rente”

LONDEN (ANP/AFP) – Voormalig topman Bob Diamond van de Britse bank Barclays gaf zelf opdracht om te manipuleren met de Libor en Euribor-rentetarieven. Dat zei een voormalige topmanager van de bank, Jerry del Missier, maandag in het Britse parlement tijdens een onderzoek naar het renteschandaal.

17 July 2012 06:52Gewijzigd op 14 November 2020 22:11

Del Missier stapte twee weken geleden op bij Barclays nadat duidelijk was geworden dat hij handelaren opdracht had gegeven met de rentetarieven te sjoemelen. Diamond, die eveneens zijn functie begin juli opgaf, zei destijds dat Del Missier een verkeerde conclusie had getrokken uit een telefoongesprek tussen Diamond zelf en een hoge functionaris bij de Britse centrale bank.

Maar Del Missier antwoordde maandag bevestigend op de vraag van Britse parlementariërs of Diamond hem zelf opdracht had gegeven om fraude met de tarieven te plegen. Op de vraag of Diamond ook concreet had gezegd de rente te veranderen, antwoordde Del Missier echter ontkennend.

De zaak draait om een telefoongesprek tussen Diamond en de tweede man bij de Britse centrale bank, Bob Tucker, in 2008. Tucker zou tegen Diamond hebben gezegd dat de Libor-tarieven die Barclays rapporteerde de indruk gaven dat de bank het moeilijk had en dat deze tarieven „niet zo hoog zouden hoeven zijn”. Volgens Del Missier kreeg hij van Diamond vervolgens de indruk dat er druk vanuit de Britse centrale bank bestond om de tarieven lager voor te stellen dan ze waren. Het Libor-tarief geeft onder meer aan tegen welke rente banken bereid zijn om onderling geld (uit) te lenen.

Diamond had eerder tegen de parlementscommissie die de zaak onderzoekt gezegd dat hij het gesprek met Tucker niet als politieke druk had geïnterpreteerd.

Barclays kreeg vorige maand al een boete van 290 miljoen pond, circa 360 miljoen euro, wegens de manipulatie van de rentetarieven tussen 2005 en 2009. De totale boetes die Barclays en andere banken die bij het schandaal zijn betrokken moeten betalen, kunnen volgens een berekening van de krant Financial Times oplopen tot zo’n 18 miljard euro.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer