Opstelten voor Utrechtse commissie
Burgemeester Opstelten van Rotterdam verschijnt donderdag voor een speciale onderzoekscommissie van de Utrechtse gemeenteraad.
De commissie wil tijdens een openbare hoorzitting van de voormalige Utrechtse burgemeester weten hoe hij eind jaren negentig met de regels rond ambtelijke integriteit en de toetsing daarvan omging. Ook drie Utrechtse oud-wethouders worden donderdag gehoord.
De (ad-hoc)raadscommissie Integriteit en Vergunningprocedures heeft onderzoek gedaan in een al lang slepende affaire rond twee Utrechtse ambtenaren die jarenlang, naast hun baan bij de gemeente, handelden in onroerend goed. Het tweetal, dat inmiddels ontslag is aangezegd, zou mogelijk met gebruik van voorkennis grote winsten hebben geboekt met hun huizenhandel.
Diverse onderzoeken in de zaak hebben echter uitgewezen dat de bouwinspecteur en de ambtenaar van de sociale dienst niets ongeoorloofds gedaan zouden hebben.
Probleem bij het onderzoek was dat de archivering bij de afdeling bouwbeheer niet op orde was en dat lang niet alle terzake doende documenten gevonden konden worden. Ook zouden de chefs van de ambtenaren hun activiteiten oogluikend hebben toegestaan. Bovendien zou de toenmalige burgemeester Opstelten geen actie hebben ondernomen nadat hij via de politie door het ministerie van VROM op de handel en wandel van het duo was geattendeerd. Daarnaast zou Opstelten de tip niet hebben gemeld aan zijn wethouders. Dat leidde in eerste instantie tot de conclusie van het huidige college van burgemeester en wethouders dat de ambtenaren, vanwege het lange gedogen, niet ontslagen konden worden. De gemeenteraad dwong het college later dat alsnog te doen en richtte de commissie Integriteit en Vergunningenprocedures op voor opnieuw een nader onderzoek.
De commissie wil Opstelten en de oud-wethouders Mik, Zwart en Rijckenberg ook algemene vragen stellen over het integriteitsbeleid tijdens hun ambtsperiode. De vragen van de commissie vloeien voort uit het laatste onderzoek in de affaire, waarin onderzoeksbureau Cap Gemini Ernst(&(Young concludeerde dat er in die periode „onvoldoende en gefragmenteerd” met het integriteitsbeleid is omgegaan.
Hoofdconclusie van het onderzoek was echter dat er in het verleden geen sprake was van structurele integriteitschendingen. Opstelten en de drie oud-wethouders verschijnen donderdagmiddag overigens op geheel vrijwillige basis voor de onderzoekscommissie.