‘Nieuwe levensvorm’ te veel eer voor bacterie
WASHINGTON (ANP/AFP) – Een bacterie die twee jaar geleden door de NASA als ‘nieuw ontdekte levensvorm’ werd gepresenteerd, is volgens twee vervolgonderzoeken toch niet zo bijzonder. Volgens het onderzoek uit 2010 gebruikt de bacterie de normaal gesproken giftige stof arsenicum in zijn stofwisseling in plaats van fosfor.
De ontdekking leek revolutionair. Biologen beschouwen zes elementen als bouwstenen die leven mogelijk maken: koolstof, waterstof, zuurstof, stikstof, zwavel en fosfor. Als arsenicum daarbij zou komen, zou dat volgens de NASA mogelijk de kans op het bestaan van buitenaards leven verhogen.
Twee onderzoeken die net als het eerste onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Science zijn gepubliceerd, concluderen nu dat de bacterie wel degelijk fosfor nodig heeft. Volgens onderzoekers van Princeton, de Universiteit van British Columbia en het Howard Hughes Medical Institute is de bacterie genaamd GFAJ-1 wel erg goed aangepast aan zijn extreme omgeving.
Het Monomeer, waar de bacterie is gevonden, zit vol met het giftige arsenicum, maar toch slaagt hij erin zich daar te handhaven. Dat maakt het een zeer goed aangepaste soort, maar nog geen nieuwe levensvorm, aldus de wetenschappers.