Politiek

Meerderheid in Kamer laat JSF vallen

DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat Nederland uit het project van de Joint Strike Fighter (JSF) stapt. In de nacht van donderdag op vrijdag stemden 77 Kamerleden voor een motie daartoe en 71 tegen. De SP, PvdA, PVV, GroenLinks en Partij voor de Dieren willen niet verder deelnemen aan de ontwikkeling en het testen van het nieuwe Amerikaanse gevechtstoestel.

5 July 2012 15:38Gewijzigd op 14 November 2020 21:59
beeld EPA
beeld EPA

Het voorstel was ingediend door Angelien Eijsink van de PvdA en Jasper van Dijk van de SP. Eijsink stelde dinsdag al dat ze vond dat Nederland niet langer mee moet doen aan het JSF-project. Het is te duur en levert te weinig op, zei ze. In de motie staat dat de opvolger van de verouderde F-16 „van de plank” moet worden gekocht. De PvdA is van oordeel „dat verdere investeringen in het JSF-project, onder de huidige omstandigheden niet langer financieel verantwoord zijn.”

Van Dijk noemde het goed nieuws voor Nederland dat de motie is aangenomen. „De JSF was een molensteen om de nek van de belastingbetaler. We kunnen het geld voor deze straaljager veel beter besteden”, aldus de SP’er.

Een motie van GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed om een parlementaire enquête te houden over de gang van zaken rond de vervanging van de F-16, haalde het niet. Hij betreurt dat, omdat een parlementaire enquête volgens hem het enige middel is om echt alle feiten op tafel te krijgen.

Nederland investeerde sinds 2002 ruim 800 miljoen euro in het ontwikkelingsproject van de JSF en kreeg in ruil daarvoor opdrachten voor het bedrijfsleven. Ook zijn er al twee testtoestellen gekocht, waarvan er al één klaar is. Defensie wil graag dat de JSF, oftewel de F-35, de opvolger wordt van de F-16.

Het ontwikkelingstraject staat feitelijk los van de aanschaf van de JSF. De afgelopen kabinetten hebben de keuze voor een opvolger van de F-16 telkens voor zich uitgeschoven.

Minister Hans Hillen van Defensie wil niet dat Nederland uit het miljardenproject stapt en wil graag dat snel een besluit komt over de definitieve aanschaf van het toestel. Hillen zal de motie in het kabinet bespreken.

Al eerder, in mei 2010, had de Tweede Kamer een motie aangenomen om uit de testfase te stappen. Het toenmalige demissionaire kabinet weigerde daar toen gevolg aan te geven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer