ETF Leuven verwerft unieke Anglicaanse bibliotheek
LEUVEN – De Evangelische Theologische Faculteit (ETF) in Leuven heeft een bijzondere collectie Anglicaanse theologische literatuur ontvangen.
De weduwe van de vorig jaar overleden dr. Guy Fitch Lytle III heeft diens bibliotheek –zo’n 17.000 boeken– aan ”Leuven” geschonken. Dr. Guy Fitch Lytle was hoogleraar kerkgeschiedenis en Anglicaanse Studies aan de Sewanee School of Theology in Tenesse in de Verenigde Staten.
„Het gaat om een waardevolle collectie, die een brug zal slaan naar het Anglicanisme buiten het Verenigd Koninkrijk”, zegt rector prof. dr. Patrick Nullens van de ETF.
De ETF is de eerste bibliotheek in Europa, buiten het Verenigd Koninkrijk, die zo’n specialisatie van Anglicaanse theologische literatuur bezit. „Op deze manier zal de ETF een impuls kunnen geven aan het onderzoek naar het Anglicanisme, naast de andere tradities die hier al te bestuderen zijn”, aldus Nullens. „De doelgroep van de ETF wordt zo weer verder uitgebreid.”
Ook decaan prof. dr. Andreas Beck is bijzonder blij met de aanwinst: „Deze collectie sluit uitstekend aan bij de doelstellingen van ons instituut voor Post-Reformatie onderzoek en opent nieuwe mogelijkheden voor promotieonderzoek.”
De collectie bevat met name literatuur omtrent de geschiedenis van het Anglicanisme, geheel in lijn met het onderzoek van Lytle. Bemiddelaar voor ETF was dr. John Ashley Null, hoogleraar kerkgeschiedenis te Berlijn, en gespecialiseerd in de Engelse Reformatie. Hij ziet de ETF een belangrijke rol spelen in het dialoog tussen evangelicalisme en Anglicanisme op het Europees continent.
Ook dr. Jack McDonald van Saint Martha & Mary’s, de Anglicaanse kerk te Leuven, is zeer enthousiast over de nieuwe aanwinst van de ETF. „Dit is zeer uniek en speciaal”, zegt hij. „Door de gunstige ligging van de stad Leuven is het een interessante en zeer toegankelijke mogelijkheid tot onderzoek. Een heel goede zet van de ETF.” Hij ziet er naar uit de boeken binnenkort te kunnen bekijken.
McDonald ziet, sinds hij in Leuven woont, een belangrijke bijdrage van de Anglicaanse traditie voor de gevestigde kerken. „In tegenstelling tot het Verenigd Koninkrijk, waar men opgroeit met de Anglicaanse traditie, is men in de rest van Europa er niet zozeer mee bekend”, zegt hij. De interesse voor de traditie ziet hij langzaam groeien, ook in Leuven. McDonald: „De komst van de Anglicaanse bibliotheek kan een toevoeging zijn in het zoeken naar nieuwe vormen van liturgie.”
De bibliotheek van de ETF is gespecialiseerd in protestants-evangelische theologie en omvat een collectie van 85.000 volumes.