Europese leiders eens over groeiplan
ROME (ANP/RTR/AFP) – De leiders van de vier grootste economieën van de eurozone willen 1 procent van het Europese bruto binnenlands product (bbp) investeren in groei. Het gaat om 120 tot 130 miljard euro. De leiders van Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië hadden vrijdag een ontmoeting in Rome om de EU-top van volgend weekeinde voor te bereiden.
De boodschap waarmee de vier eurolanden volgende week na een belangrijke EU-top naar buiten willen komen, is dat de euro zal overleven, zei de Italiaanse premier Mario Monti. „We verwachten dat de conclusies van de top meer solide en geloofwaardig zullen zijn in vergelijking met voorgaande toppen, als het om groei gaat”, zei hij.
„Groei kan alleen een stevige basis hebben als er begrotingsdiscipline is, maar begrotingsdiscipline kan alleen gehandhaafd worden als er sprake is van groei en het creëren van banen”, zei Monti.
De Spaanse premier Mariano Rajoy zei na afloop van de ontmoeting dat de leiders hebben afgesproken om „alle nodige mechanismen klaar te zetten die nodig zijn om te zorgen voor financiële stabiliteit in de eurozone.”
Het groeiplan kwam uit de koker van de Franse president François Hollande. Het geld moet deels voor rekening komen van de Europese Investeringsbank. Ook zouden er ongebruikte Europese structuurfondsen worden ingezet.
Op andere vlakken lagen met name de Franse en Duitse standpunten nog steeds ver uit elkaar. Zo kon Hollande zijn Duitse collega Angela Merkel niet overhalen tot de invoering van Europese obligaties of een flexibeler inzet van de Europese noodfondsen.
Hollande viel Merkel vrijdag direct aan. „Ik beschouw eurobonds als een optie, maar niet pas over 10 jaar”, zei hij. Hij zei dat er meer solidariteit nodig is tussen lidstaten, voordat ze meer soevereiniteit overdragen aan Europese instellingen. Merkel wil juist dat lidstaten eerst de controle over hun begroting en hun economisch beleid aan Brussel overdragen voordat gezamenlijke obligaties een optie zijn.
De vier leiders waren het erover eens dat er een belasting moet komen op financiële transacties, ook al zullen niet alle EU-landen hierin meegaan. Vrijdag bleek uit een overleg tussen de Europese ministers van Financiën dat een Europa-brede financiële transactietaks niet haalbaar is.