„Amsterdam wordt natuurreservaat Nederland”
RIJSWIJK (ANP) – „Amsterdam wordt het natuurreservaat van Nederland.” Het is grappig bedoeld, maar stadsecoloog Remco Daalder zegt het met een licht serieuze ondertoon. „We hebben veel verschillende landschapjes, zoals moerasjes, diverse typen bossen, parken en ruige terreinen.” Flora en fauna varen er wel bij.
Dat blijkt uit aan het ANP en Sargasso.nl verstrekte cijfers van de Nationale Databank Flora en Fauna. Amsterdam herbergt bijna 140 soorten planten en dieren die in meer of mindere mate bedreigd zijn. Zij staan op de zogenoemde landelijke Rode Lijst, een verzameling soorten waar het niet goed mee gaat.
De hoofdstad telt er fors meer dan de gemiddelde gemeente met 70 verschillende soorten. In Bergen, aan de kust in Noord-Holland, zijn de meeste ‘rodelijst-soorten’ geteld, ongeveer 325. Daarna komen Ede (260) en Bronckhorst (230). In delen van Groningen, Friesland en de Randstad zorgt de moderne landbouw ervoor dat er weinig soorten voorkomen.
„De landbouwgebieden worden steeds eentoniger”, constateert Daalder. „Bij ons is het juist heel divers. Door de teloorgang van het platteland wordt de stad steeds meer een natuurreservaat.” Het is aan de diversiteit van de groengebieden in de stad te danken, maar ook aan het beleid dat er gevoerd wordt. En natuurlijk aan de honderden vrijwilligers die zich inspannen, stelt Daalder. „Beheer is altijd de crux.”
„Neem bijvoorbeeld de orchideeën, die moet je vlak na de bloei maaien, anders zijn ze binnen een paar jaar verdwenen. Mensen helpen mee omdat ze die bloemen prachtig vinden.”
Sommige zaken kosten simpelweg geld. „We hebben een van de grootste populaties ringslangen van Nederland, bij IJburg. Die moet je heel zorgvuldig beheren, door het aanleggen van broeihopen, waar de temperatuur constant 30 graden is. Een echt grote natuurbeheerder heeft daar geen geld voor. Landelijk gezien gaat het slecht met de ringslang, maar hier gaat het uitstekend.”
De Amsterdammers hebben de huismus als lieveling, vertelt Daalder. De vogel staat op de Rode Lijst. Het getjilp geeft een buitengevoel, legt Daalder uit. Talloze mensen hangen vogelhuisjes op en letten op de beplanting. „Om sommige soorten te vinden moet je over een tijdje niet meer naar de Veluwe maar naar Amsterdam.”