Economie

G20 opnieuw in het teken van Europa

AMSTERDAM (ANP) – De top van de G20 staat volgende week opnieuw in het teken van de Europese schuldencrisis. Europa moet zich tegenover de andere economische grootmachten verantwoorden voor de manier waarop het de problemen in de eurozone tracht te bestrijden. Hun geduld met de Europese aanpak raakt echter op.

14 June 2012 15:10Gewijzigd op 14 November 2020 21:35

De regeringsleiders van de 20 belangrijkste economieën, en enkele andere landen die voor de gelegenheid zijn uitgenodigd, reizen naar de Mexicaanse badplaats Los Cabos terwijl de schuldencrisis in Europa opnieuw stevig huishoudt. Deze week steeg de Spaanse rente naar recordhoogte en liepen ook de leenkosten van Italië weer op tot onhoudbare niveaus.

Tegen de tijd dat de top maandag begint, is bovendien de uitslag van de verkiezingen in Griekenland bekend. Daar kan zondag de toekomst van de euro verder op losse schroeven worden gezet, als de links-radicale partij Syriza een meerderheid behaald. Die partij wil de afspraken over bezuinigingen die met Europa zijn gemaakt en die ooit waren bedoeld om de onrust op de markten te bestrijden, opblazen.

De leiders van landen als China, Brazilië, de Verenigde Staten en Rusland staan te springen om een daadkrachtige Europese aanpak. Zij vrezen dat een verder escalatie van de schuldencrisis de hele internationale economie in een recessie stort.

De ogen zijn daarom in Mexico vooral gericht op Duitsland, wist bondskanselier Angela Merkel donderdag al. In het Duitse parlement wees ze de suggestie dat zij de eurozone kan redden door in te stemmen met euro-obligaties of een gezamenlijk Europees vangnet voor banken, echter opnieuw van de hand. „Wondermiddelen” tegen de crisis bestaan niet, hield ze haar internationale collega’s over de hoofden van de Duitse parlementariërs voor.

Merkel kreeg deze week wat bijval van de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner. Hij benadrukte dat de druk niet alleen bij Duitsland ligt. Heel Europa moet werken aan de oplossing van de crisis.

Die oplossing wordt in ieder geval niet aan de Mexicaanse kust verwacht. De wereldleiders willen daar wel horen wat de Europeanen verwachten te bereiken op hun eigen top aan het eind van deze maand. Bovendien willen ze meer duidelijkheid over de reddingsactie voor de Spaanse banken. Door alle mist rond die actie brachten de noodkredieten deze week niet de gehoopte opluchting, maar alleen maar meer onzekerheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer