Slim deksel voor appelmoespot
Aan iedere eettafel komt het wel eens voor. Een deksel dat zo vast op de appelmoespot zit dat het niet zonder hulpmiddelen te openen is. Het nieuwe deksel op de potten van Hak vraagt zeker de helft minder inspanning dan voorheen. Vooral ouderen zijn daarmee geholpen.
Manieren genoeg om het deksel van een pot te draaien. Doorboren met de punt van het vleesmes is de doeltreffendste, maar elegant is anders. Bovendien moet de pot dan in één keer leeg, anders bederft de inhoud. Het nieuwe deksel, een ontwerp van het Delftse ontwerpbureau Plato product consultants, pakt het fijnzinniger aan, maar het resultaat is hetzelfde.
Een pot openen is vechten tegen twee krachten. De eerste is de wrijvingskracht, die tot stand komt doordat het deksel stijf op de pot zit. De tweede is een vacuümkracht. Die ontstaat doordat de potten warm dichtgaan. Tijdens het afkoelen creëert de krimpende inhoud een onderdruk.
De oplossing van de Delfentaren is een deksel dat uit twee onderdelen bestaat. Boven op de pot ligt een metalen plaatje, een binnendeksel. De onderdruk in de pot houdt dit op zijn plaats door het naar binnen te zuigen. Een ring die op de gebruikelijke manier wordt vastgeschroefd op de pot, klemt het binnendeksel stevig vast.
Bij het openen van de pot gaat alleen de ring draaien. Het binnendeksel blijft in eerste instantie op zijn plaats. De vacuümkracht speelt dus niet mee. Pas als de ring ver genoeg los is, wipt deze het binnendeksel omhoog en verbreekt in één klap de onderdruk.
De vacuümkracht neemt meer dan de helft van de te overwinnen weerstand voor zijn rekening, aldus ir. Ton van Veen van Plato. „Ook veel ouderen kunnen de pot nu zonder hulpmiddelen openmaken.”
De ring en het binnendeksel vormen na het openen nog steeds één geheel. Na hersluiten van de pot is niet te merken dat het deksel uit twee delen bestaat.
Niet voor niets is de appelmoes van Hak het eerst aan de beurt. „Het is een zoet product. Suikers zorgen vaak voor verkleving van pot en deksel, waardoor juist de appelmoespot moeilijk opengaat.”
Van Veen verwacht niet dat de klassieke potten helemaal zullen verdwijnen. „Dit deksel biedt aanzienlijke voordelen, maar is wel iets duurder. Voor een bedrijf als Hak past dat heel goed bij de kwaliteit die het wil uitstralen.”
Bij een aantal producten is de aanpassing ook niet nodig, stelt Van Veen. Babyvoeding bijvoorbeeld zit in een klein potje dat zich makkelijk laat openen. „Het heeft een klein deksel, waardoor de kracht van de onderdruk op het deksel veel lager is. Bovendien is een klein deksel veel makkelijker vast te houden.”
Dat verklaart ook waarom een man vrijwel nooit het gevecht met een appelmoespot verliest. Hij heeft niet alleen meer kracht dan een vrouw, maar ook nog eens grotere handen.