Studie: Kerken groeien in Groot-Brittannië
FARNHAM – De kerk is volgens media een instituut waarbij spoedig het laatste vergrijsde kerklid het licht uit zal knippen. West-Europa heeft geen behoefte meer aan een kerk als ontmoetingsplaats van God en mensen. Een nieuwe studie voor de situatie in Groot-Brittannië weerlegt dat. Kerken groeien daar.
Uitgeverij Ashgate Publishing in Farnham zal 19 juni een studie lanceren over kerkgroei in Groot-Brittannië in de afgelopen dertig jaar: ”Church Growth in Britain: 1980 to the Present”. Een onderzoeksteam Cranmer Hall in Durham, een anglicaanse theologische opleiding in een evangelische context gelegen ten zuiden van Newcastle, werkte aan het boek over gevestigde kerken als anglicaanse, rooms-katholieke en methodistische kerkgenootschappen alsook van nieuwe kerken.
Volgens een gedeelte van het boek is het aantal kerken gegroeid in Groot-Brittannië. In dertig jaar zijn er 5.000 kerken bijgekomen. Mogelijk ligt het aantal nog hoger.
Vooral nieuwe Britten zorgen voor de groei van het christendom in Groot-Brittannië. In dertig jaar hebben 500.000 zwarten zich georganiseerd in overwegend zwarte kerken. Omstreeks 1980 waren er nog nauwelijks van dit soort gekleurde migrantenkerken. Groot-Brittannië telt ongeveer 1 miljoen christenen afkomstig van etnische minderheden.
In gevestigde kerken als de anglicaanse Kerk van Engeland is de groei ook terug te vinden. In het bisdom Londen is het aantal volwassen leden sinds 1990 gestegen met 70 procent. Hoewel kerken behorend tot de ‘mainstream’ over het algemeen zwaar worden getroffen door kerkverlating, is dat in anglicaans Londen anders. De onderzoekers wijzen daarvoor op het vinden van nieuwe gemeenschappen zoals migranten. Ook nieuwe vormen van kerkzijn, waarvoor de kerk ruimte geeft met het project Fresh Expressions, trekken Britten weer naar de kerk.
Secularisatiethese
De onderzoekers wijzen verder op tendensen in media en wetenschap waardoor kerkgroei in westerse landen als Groot-Brittannië niet meer wordt gesignaleerd. Fatalisme, gevoed door de secularisatiethese, speelt daarin een rol. In China gebeurt het terwijl het christendom in West-Europa taant en alleen maar verder zal wegkwijnen. Verder is de visie ingeroest dat jonge kerken missionair elan hebben terwijl langer bestaande kerken de wonden van kerkverlating en afnemende maatschappelijke invloed aan het likken zijn.
Nu is dat laatste niet helemaal onterecht, aldus de onderzoekers. Zij pleiten voor een kerkplantingsstrategie voor elk anglicaans bisdom. „We hebben een theologie van kerkgroei nodig.” Ook wijzen ze op een „eschatologie van de hoop” die de plaats van de „eschatologie van de wanhoop” moet innemen.
Het boek ”Church Growth in Britain: 1980 to the Present” telt 286 pagina’s en is voor 16,19 pond (ca. 20 euro) te bestellen bij Ashgate Publishing. Klik hier voor de inhoudsopgave en het eerste hoofdstuk van het boek. Aan de publicatie van het boek is ook een symposium verbonden. Op 2 juli kunnen theologen en andere geïnteresseerden in Durham discussieren over kerkgroei in het noorden van Engeland.