Kerk & religie

Synode geeft fiat aan bezinning TU Kampen op toekomst

HARDERWIJK – De Theologische Universiteit Kampen (TUK) moet zich niet vastpinnen op de keuze voor een bepaalde vestigingslokatie of samenwerkingspartner. Het haalbaarheidsonderzoek dat de instelling verricht in het kader van de strategische versterking van de universiteit, moet alle opties openhouden.

Kerkredactie
8 June 2012 16:55Gewijzigd op 14 November 2020 21:29
De synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Foto RD
De synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Foto RD

Na drie vergaderdagen kwamen de afgevaardigden van de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt vrijdag tot de conclusie dat een bezinning op de toekomst van de TUK noodzakelijk is. De voorstellen daarvoor werden met een grote meerderheid aanvaard.

Dat gebeurde echter niet, nadat de plannen voor een haalbaarheidsonderzoek naar de strategische versterking van de instelling, ontdaan waren van alle formuleringen die ook maar konden neigen naar vooringenomenheid. Verwijzingen naar de vestiging in een grotere universiteitsstad of naar samenwerkingspartners verdwenen uit de tekst van de besluiten.

De synode besloot 35.000 euro uit te trekken voor uitvoering van het haalbaarheidsonderzoek. Dat dit onderzoek op dit moment nodig is, is volgens de rector van de TUK, prof. dr. M. te Velde een gevolg van de ingegane rijksbekostiging van de instelling, die nieuwe eisen stelt op het gebied van de kwaliteit van het onderwijs. Bovendien gaat binnen vijf jaar de helft van de docenten met emeritaat. Dat is volgens hem een goed moment om een bezinning over de toekomst afgerond te hebben.

Ondanks het zuiveren van de besluitteksten op standpunten over samenwerking, maakte de synode een uitzondering voor het benoemen van de band tussen ‘Kampen’ en ‘Apeldoorn’. In die laatste plaats is de TUA gevestigd, de predikantenopleiding van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK). De TUA en de TUK werken sinds jaar en dag samen, afspraken over gezamenlijke onderzoeksprojecten lopen tot tenminste 2017. De TUK moet bij de het onderzoek naar de versterking van de opleiding, de samenwerking met Apeldoorn als uitgangspunt nemen, aldus de synode.

Die uitspraak lag eerder op de dag nog niet voor de hand, mede door uitlatingingen van voorzitter ds. J. Ophoff van de Raad van Toezicht van de TUK. Die zei vrijdagmorgen dat fusie van de TUK en de TUA er niet in zit, mede vanwege knelpunten in de samenwerking. „Het spijt me als het beeld bestaat dat ik de TUA daarmee aan de kant heb gezet”, lichtte ds. Ophoff vrijdagmiddag toe. „Het heeft zin om open te benoemen dat er verschillen zijn. Vanuit dat uitgangspunt kun je de samenwerking versterken.”

De vergadering verwierp een amendement van ds. H. ten Brinke (Rotterdam), dat de banden met de CGK nog eens extra onderstreepte. De predikant waarschuwde ervoor om geen stappen te ondernemen die zou kunnen zorgen voor een verwijdering tussen CGK en GKV, mede vanuit de bede om eenheid tussen beide kerken in eerdere synodevergaderingen.

De vrijdag aangenomen voorstellen bieden ruimte aan de TUK om met andere theologische opleidingen samenwerkingsrelaties aan te gaan. Ook is er ruimte voor andere instellingen om hun studenten een deel van de opleiding aan de TU in Kampen te laten volgen.

De synode ging eveneens akkoord met de instelling van een leerstoel christelijke identiteit aan de TUK. Bij de instandhouding van deze zetel wordt samengewerkt met andere theologieopleidingen, waaronder de TUA. Ook werd fiat gegeven aan een plan voor internationalisering, waarvan onder meer een Engelstalige master deel uitmaakt.


Lees hier een liveblog over de synode. In ons dossier vindt u meer informatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer