Christenen vluchten uit „terroristenstaat” Noord-Mali
BAMAKO – Christenen ontvluchten het onrustige gebied van Noord-Mali. Toearegrebellen met hun Nationale Beweging voor de Bevrijding van Azawad (MNLA) en de radicaalislamistische groep Ansar Dine strijden om de macht in de opstandige regio van het Noord-Afrikaanse land Mali.
Veel christenen hebben niets meer te zoeken in het gebied waar radicale moslims de overhand lijken te krijgen. In de Noord-Malinese stad Gao zijn volgens ooggetuigen alle kerken platgebrand. Een bijbelschool doet nu dienst als hoofdkwartier van de rebellen. Kerken en christelijke gebouwen in Timboektoe trof hetzelfde lot. Mogelijk wordt de sharia ingevoerd in het gebied.
Veel westerse hulporganisaties of ambassades hebben zich teruggetrokken uit het gebied. In april moest de rooms-katholieke hulporganisatie Caritas, gevestigd in Gao, haar werk in Noord-Mali beëindigen. Hulpverlening was onmogelijk geworden en de christelijke gemeenschap in de stad moest onderduiken.
Onthoofd
Ruim 300.000 mensen zijn voor het geweld in Noord-Mali op de vlucht geslagen. Velen vinden tijdelijke bescherming in het zuiden van het land zoals in de hoofdstad Bamako, al zorgen voldoende voedsel en behoorlijk onderdak daar voor forse problemen. Anderen wijken uit naar buurlanden als Mauritanië, Burkina Faso en Niger.
Het is onbekend hoeveel christenen in Noord-Mali op de vlucht zijn geslagen. Hulp- en lobbyorganisatie Barnabas Fund onderhoudt in het land zo’n honderd gezinnen. Volgens een andere bron hebben driehonderd christenen bescherming gezocht in Bamako. Zij krijgen hulp van de Nationale Alliantie van Evangelische Kerken en Zending in het land.
Volgens berichten zouden moslimradicalen in de Noord-Malinese stad Timboektoe een lijst van christenen opgesteld hebben die vermoord moeten worden. Ook zou een voorganger zijn onthoofd, al is dat bericht later weer ingetrokken.
Religieus extremisme
De rellen in Noord-Mali zullen voorlopig niet afnemen, schreef correspondent Koert Lindijer maandag in het NRC. Na een regeringscoup eerder dit jaar is het fragiele evenwicht tussen Toearegrebellen en een zwakke overheid verstoord. De Toeareg hebben hun eigen seculiere staat Azawad in Noord-Mali, terwijl hun islamitische broeders met steun van Al-Qaeda het gebied beheersen. Dat de vorming van deze „terroristenstaat” een olievlekwerking heeft, is niet uitgesloten, zo citeert Lindijer een museumdirecteur in Bamako. „De Sahara verandert in een bazaar van illegale activiteiten en religieus extremisme. Het project strekt zich uit van Somalië aan de Indische Oceaan, via Soedan en Mali tot aan Senegal aan de Atlantische Oceaan.”