Onderzoek bouwfraude loopt vertraging op
Het onderzoek naar de bouwfraude duurt langer dan voorzien. De verwachting was dat het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de rijksrecherche medio 2003 klaar zouden zijn met hun werk, maar de opsporingsdiensten hebben naar verwachting tot 1 oktober nodig.
Na die datum neemt het landelijk parket een beslissing over strafrechtelijke vervolging van verdachten. Een woordvoerder van het landelijk parket zei vrijdag dat de uitloop noodzakelijk is door de omvang van het onderzoek.
De woordvoerder kon nog niet zeggen hoeveel verdachten voor de rechter moeten verschijnen en wanneer dat zal zijn. Het is de bedoeling dat de rechtbank in Rotterdam zich buigt over de bouwfraude.
Het openbaar ministerie doet onderzoek naar acht bouwprojecten en vier grote bouwbedrijven. Het gaat vooral om de wegenbouwdivisies van bedrijven als het Groningse Koop, BAM (inclusief de recente aanwinst HBG), Heijmans en VWS.
De verdenkingen behelzen onder andere oplichting, valsheid in geschrifte, belastingfraude en omkoping van ambtenaren. Ook worden twaalf ambtenaren verdacht van corruptie.
Het landelijk parket verwacht niet dat er de komende maanden nog mensen worden gehoord in verband met de bouwfraude. In de loop van het onderzoek heeft het OM bijna zeventig mensen aangehouden, onder wie zes ambtenaren. Momenteel zit er niemand meer vast.
Het onderzoek begon eind 2001 met de overhandiging door ex-directeur A. Bos van Koop van de door hem bijgehouden schaduwboekhouding aan het openbaar ministerie. Korte tijd later voegde hij daar nog een lijst met namen van corrupte ambtenaren aan toe. In maart van dit jaar volgde een massale actie van justitie, waarbij vijfhonderd opsporingsambtenaren van samenwerkende diensten 45 adressen, waaronder acht woningen binnenvielen. De documentatie die daarbij vrijkwam, leidde vervolgens weer tot diverse aanhoudingen in zowel de bouwwereld als de ambtenarij.
Bouwer Koop zwijgt over het onderzoek. Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel werknemers en op welke positie inmiddels gehoord zijn en vastgehouden. Het is wel bekend dat in ieder geval eerstverantwoordelijke H. Koop een van hen is. Maar ook enkele directeuren onder hem en andere medewerkers van het Groningse bedrijf heeft justitie aan de tand gevoeld. Ook bouwconcern BAM, waartoe sinds dit jaar ook HBG behoort, geeft geen commentaar. Maar ook van met name HBG zijn enkele directeuren op bezoek geweest bij justitie.
Van de wegenbouwdivisie van VolkerWesselsStevin, KWS, zijn zes mensen gehoord door het OM. VWS wil niet zeggen welke positie zij bekleden. Van de Rosmalense bouwer Heijmans zijn negen mensen verhoord, onder wie een onderhoudsmedewerker, een uitvoerder en zeven directeuren.