Groener met milieuvriendelijk gif
„Help, rupsen eten mijn spitskool op.” Wat nu? De gifspuit erop. Parathion was enkele decennia geleden een probaat middel tegen rupsen en andere kruipende of vliegende beestjes; 10 milliliter was krachtig genoeg om een woonwijk te ontvolken.
Op de knieën om straatgras te wieden? Onzin. Een keer strooien met Simazin en het hele jaar durfde geen grassprietje de kop op te steken. Maar het middel werd jaren later in meetbare concentraties aangetroffen in oppervlakte- en drinkwater. Het gif bleek nauwelijks afbreekbaar. Geen wonder dat dergelijke middelen nu verboden zijn.
Tegenwoordig dringt steeds meer het besef door dat vergif niet alleen lastige beestjes van kant maakt of irritant onkruid om zeep helpt. Het kan ook in de voedselketen terechtkomen en vervolgens onbedoeld nuttige roofvogels uitroeien of zelfs de gezondheid van mensen benadelen.
De Europese regels eisen dat insecten- en onkruidverdelgers binnen een paar dagen of weken grotendeels zijn afgebroken. De middelen zouden onschuldig zijn wanneer de veiligheidstermijn in acht wordt genomen. In veel gevallen blijven ze echter in lage, nauwelijks meetbare concentraties aanwezig op groenten en fruit.
Biologische vervangers kennen dat nadeel niet. Een bekende producent van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen is ECOstyle. Tegen rupsen in de spitskool zet ECOstyle aaltjes in, kleine wormpjes die hun eitjes in rupsen leggen en ze op die manier van kant maken. En met een flacon Ultima kan straatgras en ander onkruid trefzeker worden bespoten.