Hollandse nieuwe komt rechtstreeks uit Skagen
SCHEVENINGEN – De eerste lading Hollandse kwam dit weekeinde aan in Scheveningen. Rechtstreeks uit Denemarken.

Na ruim een week de Noordzee te hebben doorkruist, brachten Nederlandse haringvissers zondag de eerste lading Hollandse nieuwe naar Scheveningen. De schepen Wiron 5 en 6 zijn de laatste overblijfselen van de traditionele Nederlandse maatjesvisserij. Maar in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ligt het centrum van de Hollandse nieuwe tegenwoordig in Scandinavië.
„Heerlijk! Lekker vet en smeuïg”, zo beoordeelt Werner Larsson de Hollandse nieuwe van dit seizoen. De Deense haringindustrieel spreekt vloeiend Nederlands en zijn visverwerkingsbedrijf in het Deense vissersplaatsje Skagen beschikt over alle apparatuur die nodig is voor de verwerking van de Hollandse nieuwe.
Die mag alleen zo heten als de haring goed vet is en op de juiste manier is leeggebloed en gezouten.
Tijdens het maatjesseizoen, zo’n zes weken per jaar, stroomt Skagen vol met Nederlandse vishandelaren. Zij komen niet alleen om haring te kopen, maar zien er ook op toe dat de vette visjes op de traditionele Nederlandse manier worden verwerkt. Voor de beste smaak moet dit gebeuren nog voordat de vis wordt ingevroren.
Vroeger verwerkten Nederlandse vissers de haring veelal direct na de vangst aan boord van de vissersschepen. Maar de methode is tegenwoordig niet meer efficiënt genoeg. De vissers op Wiron 5 en 6 zijn wereldwijd de enige die de verwerking nog aan boord doen.
De hele jaarvoorraad wordt in een periode van zes weken –van half mei tot eind juni– gevangen en direct ingevroren.
Het Wironspan levert ook de haring voor het eerste vaatje dat traditiegetrouw in Scheveningen wordt geveild als aftrap van het maatjesseizoen. Voor die tijd mag de Hollandse nieuwe niet worden verkocht.
In totaal zijn er gisteren 20.000 vaatjes met 100.000 kilo haring aan wal gebracht. Het vaatje met de beste kwaliteit wordt woensdag tijdens de officiële start van het seizoen in Scheveningen geveild.
Nederlandse maatjesliefhebbers moeten nog een paar dagen geduld hebben: tijdens Vlaggetjesdag in Scheveningen volgende week kan iedereen de nieuwe haring proeven.