Onzekerheid na loskoppelen peso
De buurlanden van Argentinië ondervinden tot dusver geen al te zware nadelige effecten van de opheffing van de koppeling van de Argentijnse peso aan de dollar en de begeleidende herstelmaatregelen van de regering-Duhalde.
De munten in de regio verliezen wel terrein ten opzichte van de dollar, de beurskoersen verslappen, de smokkel neemt toe en er heerst meer onzekerheid over buitenlandse investeringen en privatiseringen.
De meeste experts verwachten dat de overige Zuid-Amerikaanse landen ook op middellange tot lange termijn niet zwaar zullen worden ’besmet’ door de forse devaluatie van de Argentijnse peso en de opschorting van de afbetaling van de Argentijnse buitenlandse schuld. Toen de Mexicaanse munt zeven jaar geleden de diepte inging, deelde de hele regio wel zwaar in de klappen. En ook toen de Aziatische crisis in 1998 oversloeg naar Brazilië bleven veel andere Latijns-Amerikaanse landen niet gespaard.
De meest optimistische economen geloven dat de buurlanden van Argentinië zelfs wat voordeel zullen halen uit de crisis aan hun grenzen: doordat hun munten aan waarde verliezen tegenover de dollar nemen de exportmogelijkheden toe. Dat kan de teruglopende afzet in Argentinië compenseren.
Maar geen enkel land in de regio lijkt helemaal ongeschonden weg te komen. De onzekerheid over de nabije toekomst werd nog vergroot toen de Verenigde Naties hun prognose voor de groei van de wereldeconomie vorige week verlaagden tot 1,5 procent. Die twijfel komt zelfs tot uiting in het voetbal, een van de Latijns-Amerikaanse passies, maar evengoed een sector waar het evenwicht tussen inkomsten en uitgaven gauw zoekraakt. Opeens zijn er vraagtekens gerezen bij de economische haalbaarheid van de Libertadores-beker, een jaarlijks toernooi waarbij de drie beste ploegen uit de Zuid-Amerikaanse en de Mexicaanse competitie het tegen elkaar opnemen.
De buurlanden van Argentinië springen voorlopig voorzichtig om met maatregelen die de economische bedrijvigheid zouden kunnen aanzwengelen. De vrees voor stijgende inflatiecijfers zit er nog diep in. De Chileense regering weerstond vorige week eisen van boeren en exporteurs om een verdere ontwaarding van de Chileense peso te stimuleren. De centrale bank verminderde de basisrentevoet afgelopen donderdag slechts met een half procentpunt, hoewel er in brede kringen was aangedrongen op een daling met een heel punt.
Brazilië en Chili, samen met Argentinië de grootste economieën in het zuiden van het continent, lijken vrij goed beschermd tegen een financiële catastrofe door de aardige deviezenreserves waarover ze beschikken. Dat is een gevolg van het handelsoverschot dat de twee landen de voorbije twee jaren boekten.
Bolivia en Paraguay, de kleinste en zwakste economieën in de regio, hebben sinds de devaluatie van de Argentijnse peso wel af te rekenen met een gevoelige stijging van de smokkel vanuit Argentinië. In Paraguay hoopt men dat dit effect binnenkort zal verdwijnen, omdat de prijzen in het grote buurland stijgen. In Paraguay konden de zaken bovendien niet echt uit de hand lopen omdat de lokale munt, de guarani, het afgelopen jaar zelf ook 33 procent aan waarde heeft ingeboet. De toeristische sector in Paraguay heeft wel slechte papieren. In de grensstad Encarnación is de gemiddelde instroom van Argentijnse toeristen van 5000 mensen per dag teruggevallen tot minder dan 1000.
In Bolivia zorgt de abrupt toegenomen smokkel vanuit Argentinië voor meer beroering; de Oostelijke Kamer voor de Landbouw riep de regering in La Paz zelfs op de grens met Argentinië te „militariseren”, om de illegale handel aan banden te leggen en tegelijk de invoertarieven op te trekken voor landbouwproducten waarin Boliviaanse en Argentijnse boeren met elkaar concurreren.
De chaotische ontwikkelingen in Argentinië en de onzekerheid die in de overige landen in de regio blijft heersen, zijn uiteraard niet bevorderlijk voor buitenlandse investeringen in de regio. Mauro Leos, vice-president voor Latijns-Amerika van het kredietratingagentschap Moody’s, verklaarde vorige week dat ten minste tijdens de eerste helft van dit jaar de kredietverlening door buitenlandse banken aan de regio gekenmerkt zal blijven door „extreme voorzichtigheid.” Dat zou onder meer een nadelige uitwerking kunnen hebben op de aanstaande privatisering van de Paraguayaanse telecommunicatiemaatschappij Antelco.