Nagelvriendelijke sleutelring uit Zweden
Een wereldschokkende innovatie is het niet. Maar wel een die iedereen aanspreekt. De Zweedse ontwerper Erik von Schoultz bedacht een sleutelring waaraan je een sleutel kunt vastmaken zonder het risico te lopen je nagels te breken.
Geen sleutelbos of er zitten wel een of meerdere sleutelringen aan: een klein stukje spiraalvormig verenstaal waarvan de windingen strak tegen elkaar liggen. „Zó strak dat de sleutels gegarandeerd veilig aan de ring vastzitten”, aldus Von Schoultz.
„Maar ook zó strak dat de gebruiker z’n nagels eraan waagt om de windingen van elkaar te buigen zodat de sleutel ertussen geschoven kan worden. Typisch een voorbeeld van een alledaags, puur functioneel product met een weinig doordacht ontwerp.”
De sleutelring die Von Schoultz bedacht, de Free Key, is zo eenvoudig dat je je afvraagt waarom hij niet eerder bedacht is. Het product past goed in het rijtje van producten die eerder door Drosselmeyer Design Group –het bedrijf waar Von Schoultz werkt– op de markt zijn gebracht.
„Onze missie is het verbeteren van alledaagse producten”, zo staat op de website. „Net als de bestaande sleutelringen is de Free Key rond en bestaat hij uit verenstaal. Ook moet de gebruiker de sleutel bij het bevestigen of eraf halen over de windingen schuiven. Het verschil met een gangbare sleutelring is echter dat de doorsnede van het verenstaal niet rond is maar rechthoekig. En, belangrijker nog, dat er in de middelste winding een hobbel aangebracht is. Wanneer de gebruiker net voor de hobbel op de ring drukt, gaat een uiteinde omhoog en kan hij de sleutel over de ring schuiven.”
Von Schoultz is niet de eerste uitvinder die zijn hoofd gebroken heeft over de sleutelring. Een zoektocht in de octrooiliteratuur laat zien dat het probleem oude papieren heeft. Tot een doorbraak van eerdere vindingen kwam het echter niet.
Het Zweedse ontwerp lijkt nog het meest op dat van de Amerikaan Leopold Kuhnl. Het octrooi dateert van 1945. Ook bij dit product zorgt het knijpen in de ring ervoor dat de uiteinden omhooggaan. Wat het ontwerp van Von Schoultz dan anders maakt? „Knijpen in de ring van Kuhnl zorgt ervoor dat twee uiteinden omhoog komen. Dat kost onnodig veel kracht en de productie van zijn ring is veel lastiger dan het maken van de mijne.”
Een setje van een grote ring met daaraan drie kleine ringen is online voor 8 euro te koop. Of het product van Von Schoultz in tegenstelling tot de eerdere vindingen wel een succes wordt, zal de tijd leren.
Wat het ontwerp in ieder geval mee heeft, is z’n design. Mat roestvast staal en de platte ronde doorsnede geven het product een trendy uitstraling.