Geen VN-blauwhelmen naar Irak
Secretaris-generaal Annan van de Verenigde Naties voelt er niets voor blauwhelmen naar Irak sturen om de vrede in het land te helpen bewaren. Hij zei dat donderdagmiddag op een persconferentie met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell.
Annan en Powell spraken over de toekomst van Irak naar aanleiding van de zelfmoordaanslag dinsdag op het Iraakse VN-hoofdkwartier in Bagdad. Powell zei dat Washington de mogelijkheid van een nieuwe ontwerpresolutie over Irak onderzoekt, waarin de noodzaak van verdere internationale bijstand voor het land aan de orde komt.
Volgens Powell zijn de Verenigde Staten niet van plan de controle over Irak aan de Verenigde Naties over te dragen. Washington benadrukte dat de VN wel een „vitale rol” bij de wederopbouw moeten spelen.
Powell riep de internationale gemeenschap op meer in Irak te doen. De bewindsman beloofde de internationale hulpverleners in Irak te beschermen. Hij zei dat Washington wil dat hulpverleners „in een veilige omgeving werken”.
Een tot nog toe onbekende islamitische groepering eiste donderdag de verantwoordelijkheid voor de bomaanslag in Bagdad op. De radicalen noemen zich de Gewapende Voorhoede Van Het Tweede Leger Van Mohammed.
Volgens de Arabische zender al-Arabiya belooft de beweging oorlog te voeren tegen alle buitenlanders. Het station toonde een foto van de geschreven verklaring, die bij de zender was bezorgd.
Het personeel van de VN in Irak hervat zaterdag zijn activiteiten. Volgens de VN-coördinator humanitaire zaken in Irak, Ramiro Lopes da Silva, is de verwoestende aanslag voor de organisatie geen aanleiding alle medewerkers uit Irak te evacueren. De coördinator liet weten dat alleen „het niet essentiële personeel” vertrekt en dat er ongeveer tweehonderd VN-medewerkers in Irak blijven. Voor de aanslag werkten ongeveer driehonderd VN-personeelsleden in het land.
Lopes da Silva corrigeerde zijn VN-collega Selim Lone, die kort daarvoor had gesteld dat door de terreurdaad tegen het kantoor in Bagdad geen 24, maar 23 mensen zijn omgekomen. Volgens Lopes de Silva staat het dodental op twintig, zijn er twee vermisten en raakten 86 mensen door de aanslag gewond.
De speciale VN-gezant voor Irak, Sergio Vieira de Mello, die door de bomaanslag om het leven kwam, wordt in Frankrijk begraven. De Braziliaan Vieira De Mello vindt zijn laatste rustplaats in de Franse plaats waar zijn vrouw vandaan komt, Thonon-les-Bains aan het meer van Genève.
Een vliegtuig van de Braziliaanse luchtmacht is onderweg naar Bagdad om het lichaam van De Mello op te halen, die wordt geroemd als Braziliaanse held van de vrede. Zijn stoffelijk overschot gaat eerst naar Rio de Janeiro.
De VN-Veiligheidsraad die in de nacht van woensdag op donderdag in New York bijeenkwam om over de situatie in Irak te beraadslagen, nam een verklaring aan waarin de volkerenorganisatie zich vastlegt op blijvende hulp aan de Irakezen. In de tekst wordt ook nadrukkelijk gesproken over een „voortzetting van de activiteiten in Irak”, ondanks de aanslag op het VN-gebouw. VN-topman Annan tekende tijdens de bijeenkomst aan dat de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid in Irak bij de Brits-Amerikaanse bezettingsmacht blijft liggen.