Zeven jaar welles-nietes om Hedwigepolder
DEN HAAG (ANP) – De al 7 jaar durende discussie over de Hedwigepolder is nog niet te einde. Het kabinet krijgt weliswaar in de Tweede Kamer geen steun voor het plan om een deel van de polder aan de natuur terug te geven, maar ziet die optie nog wel als de beste. Vrijdag is besloten dat het nieuwe kabinet verder aan zet is in deze zaak, maar intussen worden de Vlamingen ongeduldig. De Vlaamse minister-president Kris Peeters wil terug naar de oorspronkelijke afspraak waarin de hele polder onder water gaat. Een feitenoverzicht:
NOVEMBER 2004: Na een eerdere uitdieping van de Westerschelde spreken Vlaanderen en Nederland af de Schelde tot 13,10 meter te verdiepen om zo de haven van Antwerpen toegankelijk te maken voor grotere containerschepen. Het werk kan in 2007 beginnen.
DECEMBER 2005: De regeringen ondertekenen een verdrag met afspraken over nieuwe natuur ter compensatie van het natuurverlies dat ontstaat door het verdiepen van de vaargeul naar Antwerpen.
APRIL 2009: Het kabinet besluit de Hedwigepolder niet onder water te zetten voor natuurherstel. Het slaat de aanbeveling van de commissie-Nijpels in de wind en wil buitendijks natuur (schorren) gaan ontwikkelen.
AUGUSTUS/SEPTEMBER 2009: De Belgische minister Yves Leterme bezoekt Nederland en minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) belooft hem dat de Westerschelde zonder vertraging wordt uitgediept.
9 OKTOBER 2009: Het kabinet beslist ‘definitief’ dat de polder onder water zal worden gezet.
SEPTEMBER 2010: De nieuwe regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV spreken af dat de Hedwigepolder toch niet wordt ontpolderd.
JUNI 2011: Het kabinet wil de Schorer- en Welzingepolder bij Vlissingen ontpolderen in plaats van de Hedwigepolder. Het leidt tot boze reacties in Vlaanderen, dat een financiële strop (250 miljoen euro) voorziet als Nederland zijn zin krijgt.
4 APRIL 2012: De Europese Commissie bestudeert een aantal alternatieven die Nederland heeft aangedragen. Een daarvan is het deels onder water zetten van de polder.
19 en 20 APRIL 2012: Brussel gaat aarzelend akkoord met het alternatieve ontpolderplan, Vlaanderen geeft aan dat de Nederlanders naïef zijn als ze verwachten dat de Vlamingen de extra kosten ervan op zich nemen. Brussel gaat aarzelend akkoord.
22 MEI 2012: Een meerderheid van de Tweede Kamer wijst het alternatief voor gedeeltelijke ontpoldering van de Hedwigepolder af. De Vlamingen beginnen een procedure die Nederland kan dwingen te beginnen met de ontpoldering van de Hedwigepolder.
25 mei 2012: Het kabinet-Rutte laat de kwestie over aan de volgende regeringsploeg.