Grieks zakenkabinet beëdigd
ATHENE (ANP/AFP/DPA) - In Athene zijn donderdag het nieuwe Griekse parlement en de interim-regering beëdigd. Het zakenkabinet onder leiding van premier Panagiotis Pikrammenos moet het land besturen tot de nieuwe verkiezingen op 17 juni. De belangrijkste taak van deze regering is het voorbereiden van de nieuwe stembusgang.
De 300 parlementariërs die bij de verkiezingen op 6 mei werden gekozen, zullen hun functie zeer kort uitoefenen. Wegens de verkiezingen volgende maand wordt het parlement uiterlijk zaterdag al weer ontbonden. De nieuwe stembusgang is nodig omdat de partijen er niet in zijn geslaagd een regering te vormen. Ze partijen konden het niet eens worden over de bezuinigingsmaatregelen die de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eisen. De kwestie houdt het land diep verdeeld.
De vertrekkende premier Lukas Papademos waarschuwde dat het „dramatisch’’ zou zijn als Griekenland de overeenkomst met de EU niet nakomt.
Bij de parlementszitting donderdag legden de nieuwgekozen parlementariërs de eed af. De 21 afgevaardigden van de fascistische partij Gouden Dageraad betraden de zaal in militaire pas. Het parlement kiest vrijdag een voorzitter en wordt diezelfde dag of zaterdag weer ontbonden. Wegens de slechte economische situatie besloten de parlementariërs af te zien van een vergoeding.
Het IMF zei donderdag dat het waarschijnlijk pas weer met Griekenland wil praten na de verkiezingen. Een woordvoerder zei dat de organisatie ,uitkijkt naar de contacten met de nieuwe regering op het moment dat die is gevormd”. Dat betekent dat het IMF waarschijnlijk geen contact zal hebben met het zakenkabinet van Pikrammenos.
Volgens een donderdag gepubliceerde steekproef van onderzoeker Maurice de Hond verwacht 62 procent van de Nederlanders dat Griekenland de eurozone verlaat. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 46 procent van de ondervraagden vindt dat Nederland geen geld meer aan Griekenland moet geven. 5 procent vindt dat Nederland Griekenland moet blijven steunen. Ook onze oosterburen denken dat Griekenland de euro vaarwel zegt. Volgens een opiniepeiling vindt twee derde van de ondervraagden dat Griekenland vrijwillig uit de eurozone moet stappen.
De Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn onderschrijft die visie. Griekenland moet zo snel mogelijk uit de eurozone en de drachme invoeren. Alleen dan kan het land zijn lonen en prijzen sterk genoeg verlagen en de massawerkloosheid aanpakken.