Politiek

Rekenkamer: Publiek geld in niemandsland

DEN HAAG – Door het afstoten van bevoegdheden van het Rijk naar gemeenten en provincies verkeert er te veel publiek geld in niemandsland.

Redactie politiek
16 May 2012 13:01Gewijzigd op 14 November 2020 21:07
Foto ANP
Foto ANP

Dat stelt de Algemene Rekenkamer na bestudering van het jaarverslag van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK). Het controleorgaan van de overheid constateert dat er een „vervaging optreedt”, waardoor vaak niet duidelijk is of een minister of een gemeente verantwoordelijk is voor bepaald beleid.

In totaal zou bij een bedrag van 1,4 miljard aan uitkeringen (10 procent van het totaal) de rechtmatigheid onzeker zijn. President Stuiveling van de Rekenkamer meldde daarom woensdagmorgen bezwaar te hebben gemaakt (het zwaarste instrument van de Rekenkamer) bij het ministerie. Na de aankondiging van maatregelen door minister Schippers is dit bezwaar weer ingetrokken.

Woensdag is het verantwoordingsdag. De derde woensdag in mei is sinds enkele jaren de vaste dag waarop de overheid verantwoording aflegt over de financiën in de achterliggende periode. De jaarverslagen die het Rijk de Tweede Kamer vanmiddag aanbood, geven per departement weer wat er in de afgelopen periode is gerealiseerd van de plannen die anderhalf jaar geleden op Prinsjesdag zijn ingediend.

Ondanks diverse manco’s verdienen de ministeries volgens Stuiveling een compliment, omdat ze „de rechtmatigheid van hun uitgaven op niveau” hielden, „ondanks allerlei reorganisaties die ze opgelegd kregen.” In totaal is bij drie departementen de verantwoording niet in orde. Naast BZK betreft dit Volksgezondheid en Defensie. Zorgelijk noemde Stuiveling wel dat een aantal departementen de screening door de AIVD van mensen op vertrouwensfuncties niet op orde heeft en de beveiliging van informatiesystemen onder de maat is. De Rekenkamer plaatste verder vraagtekens bij de effectiviteit van het reïntegratiebeleid waarmee het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkzoekenden naar regulier werk wil begeleiden. In 2011 was hiermee 1,9 miljard euro gemoeid. „Onduidelijk is wat deze uitgaven precies hebben opgeleverd”, aldus de Rekenkamer, die verder nog aandacht vroeg voor de tekortschietende controle op de Europese steunmaatregelen voor zwakke eurolanden. De Tweede Kamer debatteert volgende week met het kabinet over de jaarverslagen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer