Politiek

Kamer wijst Hedwigeplan Bleker af

DEN HAAG – Staatssecretaris Bleker (Landbouw) krijgt geen steun van een Kamermeerderheid voor zijn alternatieve plan om de Hedwigepolder slechts deels te ontpolderen. Daardoor zal hoogstwaarschijnlijk alsnog de hele polder onder water worden gezet. Vlaanderen is niet te spreken over deze opstelling.

Redactie politiek
16 May 2012 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 21:06
Hedwigepolder. Foto ANP
Hedwigepolder. Foto ANP

Dat bleek woensdagmorgen tijdens een Kamerdebat over de Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen.

PvdA, GroenLinks, D66 en PvdD riepen de bewindsman op zijn alternatieve plan in te trekken. Ook de PVV keerde zich ertegen. Die partij wil dat in Zeeland helemaal niet wordt ontpolderd.

De CU wees het voorstel van Bleker eveneens af. Het oorspronkelijke plan om de héle Hedwigepolder onder water te zetten, moet volgens CU-Kamerlid Wiegman worden uitgevoerd. „Het kan niet anders.”

CDA’er Koppejan stelde dat er buiten de Kamer wel degelijk draagvlak is voor het voorstel van Bleker. Hij is „faliekant” tegen het geheel onder water zetten van de hele Hedwigepolder. „Dat is onnodig en ongewenst.”

Lodders (VVD) diende mede namens CDA en SGP een motie in die het kabinet verzoekt „niet tot enige ontpoldering over te gaan voordat er een bestuursakkoord is gesloten met de provincie Zeeland.”

De stichting Red onze Polders heeft gisteren per brief aan Eurocommissaris Potocnik (Milieu) laten weten dat natuurherstel „uitstekend buitendijks kan plaatsvinden.” Dat is volgens de stichting „goedkoper en veiliger dan ontpolderen en het zorgt voor behoud van vruchtbare landbouwgrond.”

Vlaanderen dreigt

De Vlaamse regering wil snel weten of de Tweede Kamer het plan steunt om de Hedwigepolder deels onder water te zetten. Gebeurt dat niet, dan zal zij Nederland aan zijn eerdere afspraken over de Zeeuwse polder houden. Dat betekent dat het gebied helemaal onder water gaat. De Vlaamse minister-president Kris Peeters heeft dat deze week aan het kabinet laten weten, zei staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) woensdag in de Tweede Kamer.

In 2005 sloot Nederland met Vlaanderen een akkoord over de uitdieping van de Westerschelde. Die maatregel was nodig om de haven van Antwerpen beter bereikbaar te maken. Als natuurcompensatie zou Nederland de Hedwigepolder ontpolderen. Maar het kabinet-Rutte kwam op dat laatste terug. Bleker legde vorige maand zijn alternatieve voorstel op tafel. Hij heeft hiervoor in beginsel steun van de Europese Commissie, die erop toeziet dat Nederland de natuurschade compenseert. Maar in de Kamer steunt alleen het CDA zijn plan onder voorwaarden.

Bleker zei woensdag dat ook de Vlaamse regering bereid is over zijn alternatief van een gedeeltelijke ontpoldering te praten, maar ze wil wel snel duidelijkheid. „Vlaanderen is nu 7 jaar coulant geweest. Het is niet om Europa, maar Vlaanderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer