GB sluit 2011 af met positief saldo
APELDOORN – De Gereformeerde Bond (GB) in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) sluit het boekjaar 2011 af met een positief saldo van ruim 665.000 euro. Dat blijkt uit het jaarverslag van de organisatie, dat deze week als bijlage bij het weekblad De Waarheidsvriend verschijnt.
Volgens de begroting viel er het afgelopen jaar een tekort van ruim 176.000 euro te verwachten. Dat de behaalde financiële resultaten daar ver bovenuit stijgen, heeft vooral te maken met een toename van de inkomsten uit legaten en schenkingen met 684.000 euro.
Voor 2012 voorziet de penningmeester van de GB, A. H. Teeuwissen, een negatief saldo van 235.000 euro. Dat heeft te maken met een stijging van de lasten bij het steunfonds kleine gemeenten, een toename van de personeelskosten op het bureau (door uitbreiding van het contract met de boekhouder) en een afname van de inkomsten uit contributies, giften en collecten.
Dat laatste wordt veroorzaakt door de jaarlijkse actie die afwisselend bestemd is voor het algemene werk en het steunfonds kleine gemeenten. Omdat dit jaar het steunfonds aan de beurt is, zullen de inkomsten ten behoeve van het algemene werk teruglopen.
In het jaarverslag meldt de secretaris van het GB-hoofdbestuur, ds. M. A. Kuijt, dat het hoofdbestuur zich momenteel bezint op drie thema’s: de liturgie, de positie van de vrouw in de christelijke gemeente en de visie op Israël. Met betrekking tot de liturgie zijn er twee commissies in het leven geroepen: de eerste bezint zich onder leiding van ds. J. Harteman op de zingbaarheid van de psalmberijming van 1773 in de eredienst, de tweede verkent onder leiding van prof. dr. M. J. de Vries „welke knelpunten en mogelijkheden er zijn ten aanzien van de liturgie als geheel.”
Over de positie van de vrouw in de gemeente zal in het najaar een brochure verschijnen van dr. M. van Campen. Eerder dit jaar verscheen al een brochure van dr. P. F. Bouter over de man-vrouwverhouding, toegespitst op de vrouw in het ambt. Met enkele vrouwelijke theologische studenten werd op het bureau in Apeldoorn een gesprek gevoerd over de positie van de (academisch gevormde) vrouw in de gemeente. Bovendien werd dit voorjaar aan de CHE een interne studieconferentie belegd rond het thema ”De vrouwelijke pastoraal werker binnen de Gereformeerde Bond”.
Na de vele reacties op het vorig jaar gepresenteerde visiedocument ”Onopgeefbaar verbonden” (opgesteld door de Gereformeerde Bond, het Confessioneel Gereformeerd Beraad en het Evangelisch Werkverband) en de GB-themabrochure ”Israël en de Palestijnen” voelt het hoofdbestuur de behoefte zich opnieuw te bezinnen op Israël. Aan dit interne gesprek nemen behalve hoofdbestuursleden ook docenten en theologen uit de kring van de Gereformeerde Bond deel.