Binnenland

Klusongeval ontstaat vaak door stress

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal ongevallen door klussen wil maar niet omlaag. Uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van onder meer VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid) blijkt dat een van de grote boosdoeners de stress is die bij een klus om de hoek komt kijken. Door het ontbreken van de juiste materialen en gereedschappen, de rommel op de werkplek of het gebrek aan ervaring gaat het nogal eens fout.

15 May 2012 07:15Gewijzigd op 14 November 2020 21:04

Jaarlijks leidt het gezaag en getimmer tot zo’n 120.000 verwondingen die medisch moeten worden behandeld, waarvan een kwart op de spoedeisende hulp. Bijna 2000 klussers moeten in het ziekenhuis blijven. Daarnaast overlijden ruim 40 doe-het-zelvers doordat ze bijvoorbeeld van een ladder of dak vallen. De medische kosten bedragen per jaar circa 42 miljoen euro en de kosten door arbeidsverzuim zijn bijna even hoog.

De helft van de klusongevallen betreft letsel aan de hand. Dat klinkt tamelijk onschuldig, maar de gevolgen zijn vaak groot. Vorige week verscheen onderzoek van de Erasmus MC uit Rotterdam over de grote maatschappelijke kostenpost van hand- en polsletsels. De beperkingen die slachtoffers ondervinden, kunnen namelijk lang aanhouden.

VeiligheidNL begint dinsdag een nieuwe campagne om te helpen een klus goed voor te bereiden, om zo het aantal ongevallen terug te dringen. Daarbij wordt samen met de bedrijven Bosch, Altrex en 3M een gratis app (Klus +) aangeboden die tips geeft over voorbereiding en gereedschap. De app biedt ook de mogelijkheid om via Facebook vrienden en familie te benaderen voor het lenen van goed gereedschap en voor tips, zodat in alle rust aan een karwei begonnen kan worden.

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) steunt het initiatief van VeiligheidNL van harte. Volgens de vereniging gaan veel hobbyisten rond Hemelvaart en Pinksteren zelf klussen, waardoor er een piek in het aantal ongelukken is. „Vaak zijn het handletsels die ontstaan door onzorgvuldig gebruik van de cirkelzaag. Dit zorgt voor ernstig letsel door het doorsnijden van pezen, zenuwen en botten”, aldus de NVPC.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer