Christelijk Weekblad
Lange tijd waren het vooral de grote steden waar kerkgebouwen gesloten moesten worden. De laatste jaren vallen de klappen ook in middelgrote steden, constateert het Christelijk Weekblad (nieuws- en opinieblad voor gelovig Nederland). Zoals in Leeuwarden, Zwolle en Enschede.
„En dan gaat het niet langer om de gebouwen uit de jaren 60 en 70, nu worden ook monumentale kerken afgestoten. Zo staan in Leeuwarden de Koepelkerk en de Pelikaankerk, twee beeldbepalende gereformeerde kerken uit begin 20e eeuw, op de nominatie om te worden gesloten. In Zwolle heeft de Protestantse Gemeente besloten om drie gebouwen te verkopen: de Hoeksteen (gereformeerd), de (hervormde) Jeruzalemkerk en de eveneens hervormde Emmaüskerk. (…)
Ronduit revolutionair zijn de plannen van de Protestantse Gemeente te Enschede. Het is de bedoeling dat vier van de vijf kerkgebouwen worden afgestoten. Het gaat daarbij om de Opstandingskerk, de Detakerk, de Apostel Thomaskerk en de Verrijzeniskerk. De Bethelkerk van de hervormde wijkgemeente van bijzondere aard (ruim 400 leden) blijft wel behouden. De in het centrum van de stad gelegen Vredeskerk wordt verbouwd tot centrale kerk met alles erop en eraan en een kerkzaal voor 350 bezoekers. Het is de bedoeling dat er op zondagmorgen twee diensten worden gehouden.
Daar is uitvoerig over nagedacht. Volgens scriba Els Neut is de huidige situatie onhoudbaar, zowel financieel als mentaal. De vijf kerken bieden ruimte aan 1600 bezoekers, het aantal kerkgangers bedraagt echter slechts 700, een aantal dat verder dreigt te slinken.
„In al die kerken moet voor een organist worden gezorgd, er moet een predikant voorgaan en er moet een koster aanwezig zijn. En dan hebben we het nog niet eens over het onderhoud van die kerkgebouwen. We kunnen op die manier niet verder gaan, hoe vervelend we het ook vinden voor degenen die aan het kerkgebouw in hun wijk zijn gehecht.” (…) Els Neut laat zich niet door die zorgen bepalen: „We gaan vol goede moed aan het werk, in de hoop dat er nieuw elan ontstaat.””