Drie uur werken voor een Big Mac
Wie in Amsterdam een Big Mac wil kopen, moet daar gemiddeld zestien minuten voor werken.
Inwoners van Zürich zijn met veertien minuten beter af. In de Keniase hoofdstad Nairobi is het een heel ander verhaal. Daar heeft een gemiddelde werknemer pas na ruim drie uur werken voldoende geld voor het paradepaardje van hamburgerrestaurant McDonald’s.
Dat blijkt uit een onderzoek dat de Zwitserse bank UBS heeft uitgevoerd. De onderzoekers namen zeventig steden onder de loep en vergeleken onder meer de koopkracht daar. Uit het onderzoek blijkt dat de inwoners van de Zwitserse steden Zürich, Basel, Genève en Lugano de meeste koopkracht hebben. Amsterdam staat op de zeventiende plaats. De Nigeriaanse stad Lagos is hekkensluiter.
De introductie van de euro heeft er niet voor gezorgd dat de verschillen in koopkracht tussen de deelnemende landen zijn verdwenen. In Luxemburg zijn de mensen het best af (zesde plaats), in de Portugese hoofdstad Lissabon (42) blijft het behelpen. De Oost-Europese landen die lid worden van de Europese Unie, zitten daar nog onder. De Tsjechische hoofdstad Praag staat op de 44e plaats, Boedapest (Hongarije) 48e en de Poolse hoofdstad Warschau 56e.
Behalve koopkracht is opnieuw onderzocht welke steden het duurst zijn. Opvallend is daarbij dat de eerste positie niet meer door Tokyo wordt ingenomen. Door de koersdaling van de Japanse yen en deflatie staat die stad nu op de derde plaats. Oslo is nu het duurst, gevolgd door Hongkong. Dat de Noorse hoofdstad is geklommen, komt doordat de Noorse kroon in waarde is gestegen. Binnen de Europese Unie is Kopenhagen het duurst (zesde plaats), gevolgd door Londen (zevende). Amsterdam staat op de 21e plaats.
Op de ranglijst van duurste steden is de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires flink gekelderd. Drie jaar geleden was dit de duurste stad in Zuid-Amerika. De economische crisis en de ontkoppeling van de Argentijnse peso en de dollar zorgden ervoor dat Buenos Aires inmiddels een stuk goedkoper is. De stad staat nu bijna onderin, op de 69e plaats.
UBS heeft ook de gemiddelde lonen in de zeventig steden onderzocht. Ook hier scoren de Zwitsers goed. Zürich staat bovenaan en Basel is derde. Kopenhagen bezet de tweede plaats. Mensen in West-Europa en Noord-Amerika verdienen gemiddeld 15 à 16 euro per uur (voor belasting en aftrek van sociale premies). In Aziatische en Afrikaanse steden is dat ongeveer 2 euro.