Protestpartijen kunnen Griekenland opschudden
ATHENE (ANP/AFP) – Griekenland is lang geregeerd door de twee huidige coalitiepartijen, maar bij de verkiezingen zondag moet een daarvan waarschijnlijk plaatsmaken voor protestpartijen. De loonsverlaging, pensioenkorting en andere ingrijpende bezuinigingen hebben veel kiezers boos gemaakt, aldus peilingen en waarnemers.
De linkse Pasok en de rechtse Nieuwe Democratie waren sinds 1974 steeds afwisselend aan de macht. Zondag mogen ze van geluk spreken als ze samen 50 procent van de stemmen krijgen. De partij Nieuwe Democratie wordt volgens peilingen wel de grootste. Maar leider Antonis Samaras wil niet langer samenwerken met de linkse Pasok.
Dat opent de deur voor een hutspot van 32 kleinere partijen. Ze variëren van communisten en nationalisten tot een extreem rechtse partij waarvan het symbool lijkt op een hakenkruis. „We zien twee mogelijkheden”, zegt politiek analist Thomas Gerakis. „Er kan toch een coalitie komen tussen Pasok en Nieuwe Democratie”, zegt hij . „Of er kan een antibezuinigingsregering komen van kleinere partijen, hoewel er grote verschillen zijn tussen deze partijen onderling.”
De linkse partij Syriza is bijvoorbeeld tegen het memorandum over de bezuinigingen, maar vóór de euro. ,Deze partij rekent nu op 7 … 13 procent van de stemmen. ,Het is de eerste keer dat we zo veel jongeren onder de 35 jaar zien die onze campagne steunen”, zei Irene Dourou, een kandidaat voor Syriza.
De communistische partij zet zich af tegen de euro. „Andere partijen hebben gelogen”, zei communistenleider Aleka Papariga. „Ze zeiden dat de EU ons op weg zou helpen naar welvaart, dat salarissen en pensioenen gewaarborgd zouden zijn door de euro.”
De partij Onafhankelijke Grieken gaat nog een stapje verder. „We moeten de EU- en IMF-controleurs eruit schoppen, anders leggen ze volgende maand beslag op de huizen van schuldenaars”, zei leider Panos Kammenos. „Wij zullen Griekenland bevrijden uit de boeien van het memorandum. Ik wil dat onze kinderen vrij kunnen leven.”
Peilingen duiden erop dat 10 van deze 32 kleine partijen genoeg stemmen krijgen om de kiesdrempel van 3 procent te overschrijden. „Voor het eerst hebben we een grote keuze”, zei politiek analist Ilias Nikolakopoulos. De exitpoll van zondag 19 uur kan nog verrassingen opleveren, want de laatste opiniepeilingen dateren van 20 april. Griekenland verbiedt peilingen in de 2 weken voor de verkiezingen.
Stemmen in Griekenland is overigens verplicht, hoewel er geen straf dreigt voor wegblijvers.