VS en Pakistan: gedwongen verstandshuwelijk
DEN HAAG (ANP) – Het is woensdag een jaar geleden dat Amerikanen de voorman van al-Qaida Osama bin Laden liquideerden in Pakistan. Die aanslag zette de verhoudingen tussen de landen op scherp. Vier vragen aan Amerika-deskundige Willem Post van Instituut Clingendael en The Hague Institute for Global Justice.
Waarom was Pakistan boos over de liquidatie van Bin Laden?
„Bin Laden kon worden geliquideerd door Amerikaanse commando’s in een villa in Abbottabad, niet ver van de Pakistaanse hoofdstad Islamabad. En dat allemaal zonder dat de Pakistaanse regering was ingelicht. Daarmee maakten de Verenigde Staten een enorme inbreuk op de soevereiniteit van Pakistan. Tegelijkertijd waren er Amerikanen die riepen dat Pakistan te weinig deed tegen terrorisme in de regio. En dat terwijl de VS Pakistan daarvoor jaarlijks 2,5 miljard dollar geven.”
Wat is er het afgelopen jaar veranderd?
„Beide landen zijn druk aan het lijmen. De liquidatie van Bin Laden was niet best voor de onderlinge verhoudingen. In november bestookten Amerikaanse vliegtuigen ook legerposten in Pakistan, omdat ze vermoedden dat er terroristische kampen waren. Dat bleek een verkeerde inschatting en ruim 20 Pakistani kwamen om. Dat was een nieuwe inbreuk op de soevereiniteit van Pakistan. Tegelijk zoeken beide landen toenadering tot elkaar. Zo hebben de VS beloofd om minder aanvallen met onbemande vliegtuigen uit te voeren in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan. Daar bestoken Amerikanen vermeende terroristen. Ook investeren de VS in de stabiliteit in de regio. Wat dat betreft is het goed dat president Obama heeft gezegd dat Amerika ook na 2014 betrokken blijft bij Afghanistan. Dat geeft Pakistan vertrouwen dat de Amerikanen de regio niet aan zijn lot overlaten. Beide landen hebben als het ware een gedwongen verstandshuwelijk.”
Waarom hebben Pakistan en de VS elkaar nodig?
„De VS willen rust en stabiliteit in de ontoegankelijke gebieden tussen Afghanistan en Pakistan. Zij hebben Pakistan nodig om al-Qaeda en Talibanstrijders te bestrijden. Daar heeft Pakistan weer geld voor nodig, wat het krijgt van de VS. Pakistan heeft zelf ook baat bij het bestrijden van terrorisme in de regio. Vergeet niet dat de afgelopen jaren duizenden Pakistani door geweld van al-Qaida om het leven zijn gekomen.”
Hoe ziet de verstandhouding tussen de landen er over een paar jaar uit?
„Het zal stapje voor stapje beter gaan. Als de stabiliteit terugkeert in Afghanistan, en veel landen worden erbij betrokken, dan neemt het anti-Amerikanisme in Pakistan op termijn af, denk ik.”