Binnenland

Nederland moet onderhandelen over verlaten EU

BRUSSEL (ANP) – Nederland kan niet plotsklaps de Europese Unie verlaten. De regering in Den Haag zal met de andere EU-lidstaten moeten onderhandelen over een vertrek.

2 May 2012 15:46Gewijzigd op 14 November 2020 20:51

PVV-leider Geert Wilders vindt dat Nederland uit de EU moet. Hij wil dat tot een hoofdpunt van zijn verkiezingscampagne maken. Mocht een absolute meerderheid van de Nederlanders voor vertrek stemmen, kan Nederland toch niet meteen weg, zo blijkt uit artikel 50 van het zogenoemde Verdrag betreffende de Europese Unie. Het artikel werd opgenomen als onderdeel van de reeks aanpassingen van 1 december 2009 (Verdrag van Lissabon). Voor die tijd was niets geregeld.

Artikel 50 houdt zich speciaal bezig met lidstaten die uit de unie willen stappen. Het is mogelijk zich uit de unie terug te trekken, maar de lidstaat zal dat voornemen aan de overige lidstaten moeten meedelen. Na onderhandelingen wordt dan een akkoord gesloten over de voorwaarden tot terugtrekking, waarbij ook rekening wordt gehouden met de toekomstige relatie van het vertrekkende land met de unie.

Artikel 50 beschrijft ook de verdere procedure. De lidstaten besluiten met gekwalificeerde meerderheid van stemmen over het akkoord, na goedkeuring door het Europees Parlement. Pas dan is de zaak beklonken.

Mocht bijvoorbeeld Nederland spijt krijgen van zijn vertrek uit de EU, dan kan het altijd opnieuw om een lidmaatschap verzoeken. Dan worden de regels toegepast zoals die voor elke andere aanvrager gelden, waarbij de EU-lidstaten unaniem een besluit moeten nemen over de aanvraag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer